ТРОЈКЕ ИЗ НОВОГ У УЛОЗИ МАЛОГ БУДА У ФИЛМУ „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

Недавно је објављено да у филму који изазива пажњу публике и медија широм свијета „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића „глуме“ тројица малих Новљана. У улози дјечака Буда, који осваја срца публике на први поглед, на смјену су тројке Лука, Симон и Јаков Шарановић, сада трогодишњаци.

Марија Шарановић, мајка тројки које на свој начин „носе“ причу наравно уз малену Биљану Чекић, каже данас да није сигурна да би поновила ово искуство, мада би признаје нова понуда била изазовна и примамљива, а и она би након стеченог искуства знала шта их чека и како да се о свим детаљима договара. Док смо причале чула се весела игра дјечака, а Марија нам је казивала како је до сарадње са филмском екипом дошло. Лука, Симон и Јаков били су у бази података београдске кастинг агенције из које их је њу и њеног супруга Николу, позвала Сара Маринковић. Након првог разговора она је дошла у Херцег Нови.

-Дали су нам, седам дана да одговоримо на понуду, и када смо одлучили да је прихватамо све се брзо одвијало, сјећа се Марија, рођена у Панчеву, живјела у Котору а онда одабрала град из кога је њен супруг, поморац Никола.

-Снимање је било јако напорно, повремено много напорније него што смо могли да претпоставимо. Било је ситуација када је снимање трајало до један, до два сата ујутру, за сцене у којима се захтијевало да дјечак спава. Пред крај смо једва чекали да се све заврши. Док је било лијепо вријеме дјечаци су се играли са осталом дјецом, трчкарали около, а све је било много компликованије када је захладило. Најтеже је било када смо се будили и успављивали на снимању, сјећа се Марија. Памти да је Лука проговорио на снимању, али и да је снимање нешто скраћено због дјечака који су брзо расли.

-Током та три мјесеца они су промијенили уобичајене навике, вријеме за јело и спавање, али су, упркос свему добро реаговали на све што их је окруживали и што им је било ново.

Марија је филм „Дара из Јасеновца“ синоћ погледала. То је. како каже, био сасвим другачији утисак, јер је све сцене она пуном снагом проживјела онда када су снимане.

– Синоћ сам све видела упаковано, монтирано, са музиком и још нисам средила утиске. Очекивало се доста од филма, а видим да је критика подијељена. Неко каже да је све тешко, неко да је филм испунио очекивања, а неко опет да је све то требало да буде експлицитније и снажније показано, и логор и страдање те дјеце, прича Марија. Није очекивала једино да се око овог остварења подигне толико прашине и у сфери политике.

Упркос подијељеним мишљењима, како каже наша саговорница, једно је сигурно, филм „Дара из Јасеновца“ никога не оставља равнодушним, а податак да је свјетску телевизијску премијеру пратило 2.650.000 гледалаца говори о заинтересованости публике за остварење које говори о страдању Срба, Рома и Јевреја у логору Јасеновац. Емотивне реакције потврда су опет да се о злочинима не смије ћутати како се они никад и нигдје не би поновили.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here