Три Агенције у фокусу расправе одборника локалног парламента

У наставку  13. редовне сједнице локалног парламента  одборници су усвојили извјештаје о раду агенција, предузећа и установа чији је оснивач Општина.

Током расправе о извјештају о раду Агенције за изградњу и развој Херцег Новог одборник ГГ Нови побјеђује Марко Лучић је констатовао да је у Херцег Новом отворено неколико градилишта, али да су спорни рокови и квалитет градње, па је упитао да ли ће због кашњења извођачи плаћати тзв. пенале.

Марко Лучић

Директор Агенције Aлександар Ковачевић  је казао да су активна четири градилишта те да ће реконструкција шеталишта бити завршена до краја седмице а стајалиште на  Топлој за 10 дана. Реконструкција Степеништа Елизе Дуковић Ломбардић касни два мјесеца о чему је обавијештена Општина која је инвеститор.

-На свим овим градилиштима ми се сусрећемо са проблемом неадекватног катастра инсталација. То је једно оправдање за кашњење али не оволико, па ћемо негдје поднијети општини предлог за раскид уговора са извођачем.  рокови за изградњу канализације у Зеленици су пробијени неких дестак дана у четвртак ће бити постављен завршни слој асфалта, рекао је Ковачевић и објаснио да инвеститор, у случају Зеленике је то Управа за капиталне инвестиције,  одлучује о могућем умањењу вриједности тендера.  Лучић се осврнуо на чињеницу да је 15. јуна ступила на снагу одлука о забрани извођења грађевинских радова коју би требало поштовати и констатовао да би све пројекте требало почињати у октобру а не послије Нове године како радови не би угрожавали туристичку сезону.  примјуетио је да на нивоу општине не постоји лиценцирана фирма већ се за књиводствене услуге издаваја велики новац. 

Одборник демократа Ђуро Цвјетковић је оцијенио да је извјештај Агенције опширан и јасан и питао директора у којој фази је  уговор са извођачем радова на асфалтирању улица Засеок Луг и  Норвешко  насеље и  израда пројектне документације за ново мјесно гробље и капеле у Баошићу.

Ковачевић је објаснио да су извођачи на сва четири градилишта затражили продужење рока до 1. јула како би завршили или конзервирали градилишта.   Одговарајући Цвјетковићу, Ковачевић је рекао да је прије 15 дана потписан уговор са фирмо Асфалт бетон градња која ће радити асфалтирање не само улица у Баошићу већ и у другим зонама.  За мјесно гробље документација ће бити завршена за мјесец.

Расправу о извјештају о раду са финансијским извјештајем за 2022. годину Агенције за газдовање градском луком отворила је одборница Демократа Тамара Вујовић. Она је казала да Агенција управља са само 250 метара обале те да би то требало да буде много више.

Тамара Вујовић

-Остатак нуди једну суморну слику Шквера, неуређеност, јавашлук и дизање руку од свега онога што би значило прогрес, односно једно наслијеђено стање које траје деценијама, казала је Вујовић и подсјетила на јавну трибину од прије неколико година, пројекат уређења западног дијела луке, односно проширења луке и повећања броја везова.

-То је подразумијевало изградњу везова, понтона, бољу контролу и другачији сиистем управљања, али то је значило и промијенити наслијеђено стање које је до тада било. Ми смо се тада као одборници одлучили да одбацимо ту прогресивну идеју, а колико се сјећам плашили смо се да је превише комерцијално. Дали смо тада предност једном статусу кво, али надали смо се да ћемо као одговорна градска власт ипак успјети да уредимо тај дио обале, успоставимо  контролу над оним што имамо, побољшамо услове за једриличаре и за јахте. велики идеје смо одбацили али се нисмо ухватили у коштац са проблемима, и дозволили смо да нам Шквер изгледа прљавије 2023. године него 80-их година. Дозволи смо да се праве породичне манифактуре и породични клубови који ће вјероватно оно што су узели од општег добра оставити синовима у наследство што је срамота за све нас. То мора да се мијења и да се уреди по цијени да се некоме замјеримо, казала је Вујовић која је изнјела и низ других примједби на дио обале којим управља Агенција.

Марко Лучић се сагласио са одборницом Вујовић  истичући да Агенција мора да буде покретач  враћања приватне имовине у општинске руке када је ријеч о Шкверу.  Одборник Уре Никола Радман је казао да сама прича отвара питање колико смо се као локална управа у задњих 10 година посветили  питању Шквера и Градске луке.

– Конкретно поздављам сваку инвестицију у Општини, планирали смо Гондолу, Лунго маре, а мислим да је Шквер приоритетнији. Шта би урадили од Шквера са 12 милиона, запитао се Радман констатујући да „срце града“ нема адекватан прилаз,  нема вертикалне комуникације, не води се рачуна о околним објектима. 

Директор Агенције Божо Укропина је подсјетио одборнике да од 2009. године не постоји уговор са Морским добром, а да он од 2017. од када је на тој функцији покушава да ријеши питање уговора и добијања концесије како би могли да планирају улагања у Градску луку. 

Божо Укропина

-Без концесије и цијелог акваторијума и плана нема говора о уређењу Шквера, казао је Укропина и истакао да сви бјеже од проблема јер су њихови захтјеви негдје остали у министарству без коначне одлуке а у буџету општине годинама ниједан еуро није опредјељен за Градску луку.   

Одборница Вујовић је констатовала да би требало иницирати усвајање закона пред новим сазивом Скупштине а да одборници проактивно дјелују како би Шквер био оно што је некада био.

У расправу се укључио и предсједник СО Иван Отовић који је истакао да би требало да сви активно учествују у рјешавању статуса Шквера по којем је Херцег Нови препознатљив.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур казао је да је Шквер огледало града.

-Начин на који данас функционише Морско добро је превазиђен. Мислим да сви заједно треба да покренемо иницијативу да се проимијени начин функционисања тог предузећа јер су све локлане управе на приморју незадовољне да им неко други уређује обалу.  Значи поврат средстава, хајде да ми убирамо средства и да централи дамо нека питања да они рјешавају а да пусте да ми уређујемо своју обалу, казао је Мустур. 

Одборници локалног парламента усвојили су извјештај о раду Агенције за развој и заштиту Орјена.

Извјештај о раду Агенције за развој и заштиту Орјена прилично је коректно састављен, казао је одборник Марко Лучић и похвалио рад садашње директорице, због организације догађаја на Орјену.  У излагању осврнуо се на рад Авантуристичког парка у којем је запослено шест особа и за чије плате је на годишњем нивоу потребно издвојити око 50 000 еура, а остварени приходи у прошлој години од продаје улазница био је 9. 500 еура Питао је и да ли је продужена лиценца за рад и да ли би било исплативије Авантуристички парк пребацити у Савинску дубраву.

У одговору директорица Бојана Вуковић истакла је да раде на бољој маркетинг промоцији Авантуристичког парка и Орјена.

– Лиценца за рад Авантуристичког парка је продужена и стићи ће из Словеније. У парку су запослена 4 инкасанта и два инкасанта и мање особа не може бити запослено, казала је Вуковић и објаснила је да је парк изграђен у оквиру европског пројекта  на 1100 метара, а морао је да испуни све еколошке услове  Вуковић је казала да је све више страних туриста заинтересоване за туре на Орјену, међу којима су и гости хотела Лазуре и Портонови.

Сједници не присуствују одборници Новске листе и Демократске партије социјалиста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here