ТРГОВИНА НА ПИЈАЦИ УЗ САРДЕЛЕ, ЖУЋЕНИЦУ, ПРИГАНИЦЕ И СУВЕ СМОКВЕ

349

Промоцију бокешких јела пригане сарделе и жућенице уприличили су запослени Комунално-стамбеног предузећа у сарадњи са продавцима на градској пијаци, а по традицији на Велики петак служени су и приганице, суве смокве и домаћа лозова ракија.

Према ријечима Илије Бачановића из овог предузећа, идеја је била да се угођај направи за све купце на пијаци.

– Грађани су презадовољни и изненађени, јер ово је нешто што смо први пут организовали, а постаће традиција. Ове смо године мало закаснили због неких других обавеза, па то нисмо уприличили и са припадницима друге вјероисповјести, односно на католички Ускрс. Догодине ћемо то исправити, с обзиром да је Херцег Нови град међускладности и толеранције, различитих вјерских заједница, обичаја и културе – наводи он.

За приганице су били задужени скоро сви продавци са пијаце, колико је ко могао да допринесе, истиче Бачановић. Рибу су обезбиједили запослени у рибарници.

– Људи који су све то уобличили, исприжили и припремили за све посјетиоце је породица Радомировић, мада су учествовали сви продавци из рибарнице – информише он.

Испржено је око 40 килограма сарделе, али је утисак мало покварила слаба посјета, казао је рибар Неђо Радомировић.

– Само да нам народ долази и да нам се јаве они који нису у могућности да приуште рибу и кад посте и кад не посте. Ја ћу да им бесплатно донесем или дам рибу – прича он.

Велика порција пржене сарделе одвојена је и за социјално угрожене, који ће рибу добити преко Волонтерског центра и хуманитарке Зорице Дракулић Видаковић.

– Не волим да кажем да су то социјално угрожени људи, већ они који нису у могућности да себи то приуште – казао је Радомировић. Рибе и делиција било је за сваког ко се овога јутра нашао на градској пијаци у Старом граду.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here