Трг од књиге: Енес Халиловић промовисао збирку поезије „Секвоја: паралелепипед“

У оквиру програма међународног сајма књига „20. Трг од књиге“, на Белависти је промовисана збирка поезије „Секвоја: паралелепипед“ Енеса Халиловића. Уз аутора, о књизи је говорио књижевни критичар Младен Весковић.

Енес Халиловић, како запажа Весковић, један је од стваралаца, који на најупечатљивији начин дају ауторски печат савременој српској књижевности.

– Енес је један од аутора који, крећући се од првих књига поезије, коју је почео да пише прије скоро 30 година, као веома млад, имао један равномјеран ток кретања, када се од поезије преокренуо ка причама, а потом ка романима. Међутим, прије свега није ни у једном моменту запоставио поетску линију у стваралштву, коју право књига „Секвоја“ управо потврђује – навео је Весковић.

Како је Халиловић казао за РТХН, „Секвоја: паралелепипед“ је књига од 59 пјесама, гдје је свака пјесма за себе, заједно чине једну хомогену цјелину, а подјељене су на два дијела. Збирка има и пјесму која указује на тродимензионалност.

– То су пјесме о мени, мом животу, човјеку, историји човјечанства, Грчкој, Риму, антици, Месопотамији, али и Новом Пазару, Србији, Црној Гори, култури, цивилизацији, поезији, свему што ме занима, а све припада мени, као што ја припадам овом свијету и свијет припада мени. Најважније је са сам срећан што сам је објавио. Мислим да сам био пажљив према том рукопису колико сам могао – прича Халиловић.

Покретач за стварање код Халиловића су страхови, наводи он, због чега је то мотив који се највише провлачи кроз збирку.

Халиловићеве књиге карактеристичне су по томе што уз наслов обавезно имају и поднаслов.

– Поднаслов обично указује на форму, коју желим да истакнем, што би рекли граматичари, да ближе одреди причу. Тако и „Секвоја“, као и свака моја књига, има поднаслов. Он је више у функцији самог текста, да пружи призвук тумачењу. Можда је и то дио цијеле моје књижевне игре, али верујем да може да користи критичарима и тумачима на неки начин – објашњава он.

Сајмови књига, па и херцегновски „Трг од књиге“, на којем је, како каже Халиловић, трећи пут, веома су значајни за очување књижевне традиције.

– Много ми значи што сам дио велике историје овог града, и Црне Горе, Балкана, Европе… желим вам да будете истрајни и кад дођу тешке године, корона и слично, треба учинити све да се ова нит не прекине. Свака част овом граду, који има велико срце за пјеснике, и који нас позива. Радо се одазивам да дођем – поручио је он.

Промоција збирке поезије „Аутохипноза“ Ђорђа Деспића је отказана из оправаних разлога, саопштили су кратко из Градске библиотеке.

Вечерас на Тргу од књиге биће уприличен програм за дјецу „Загонетна потрага и остале авантуре“ на којем ће говорити писац за дјецу и младе Урош Петровић, а након тога биће приказана и представа „Аска и вук“ у продукцији Пан театра из Београда. Главне улоге тумаче Бојана Ђурашковић, Оливера Викторовић, Александра Ђурић, Марко Милошевић.

Почетак програма је у 20:30 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here