Трајекти, нови авиони и жичара обећавају добру љетњу сезону

(Фото: РТЦГ)

У Влади, државним предузећима, али и међу хотелијерима, очекују да туристичка сезона ове године буде успјешна. У добром дијелу ће зависити од саобраћајне доступности, авио-превоза, али и локалног саобраћаја, прије свега на линији Каменари-Лепетане.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, у емисији „Оквир“ на РТЦГ, је казао да ће Морско добро урадити добар посао на трајектној линији, у шта сумња предсједник Црнгорског туристичког удружења Жарко Радуловић. Најављена је набавка још четири трајкета, као и два авиона у флоти националног авио-превозника.

Министар Ђуровић је информисано да је Црна Гора од прошлогодишње туристичке сезоне зарадила 1, 55 милијарди еура, или 95% у односу на 2019. Стратегија Владе и Министарства је била од старта да се освајају нова тржишта и сачувају традиционалне дестинације.

– Ишли смо на неколико сајмова, Словенија, Београд, представили смо се и у Њемачкој, гдје је интересовање било велико. Треба да изађемо из сезонске приче и да имамо посјете 365 дана – сматра он.

Предсједник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић је казао да је реални оптимиста, али да прича о доброј сезони и почиње и завршава са тиме колико смо доступни. 

Изразио је пуно скепсе на рачун рада новог предузећа за трајектни превоз, сматрајући да оба трајекта нису у добром стању, као и да ће Бока бити блокирана иако буде оперативно шест трајеката. 

Додао је да трајект „Призна“, односно „30. август“ нема осигурање, а по правилима не би могао да плови без тога. Брод је, како је казао, дуплирао радни вијек и страхује да су му, чак и ако су сви дјелови мотора замијењени, доњи лимови у лошем стању.

Предсједник Управног одбора ЈП Морско добро Блажо Рађеновић му је одговорио да постоји пуно спинова и лажних информација, те да је „Призна“ у добром стању, а „Василије“ пререгистрован и добио све потребне лиценце за превоз путника.

Када је ријеч о кадру, Рађеновић наглашава да имају посаде за чак шест трајеката.

– Сви знамо како је дошло до трансформације Поморског саобраћаја, ту су годинама обучавани људи и имају знање, и капетани и управитељи и људи у админстрацији. Они ће наставити да раде исти посао. Нема потребе за реконтрукцијом докова, како се ових дана спиновало, а сутра, прекосутра, када почне да вози нови брод, то ће свима бити јасно. Брод има осигурање које налаже закон, и када почне да се наплаћује карта почетком априла, биће осигурана и сва возила и путници који се превозе до тренутка напуштања трајекта. Све што се догоди на изласку не можемо ми бити одговорни – каже Рађеновић.

Информисао је да је „Призна“ плаћена 569.000 еура. Цијену, каже, диктира тржиште, тако је било и са овим бродом, али очекују да он врло брзо отплати сам себе.

Представник авио-превозника То Монтенегро Саша Радовић је нагласио да је битно да држава има нова предузећа која ће радити по правилима и лиценцама и бити безбједна. Током сезоне биће отврено још линија.

– У процедури смо набавке два авиона, од априла ће бити укључен један, а од јуна још један. Они ће бити изнајмљени, један је из наше флоте, тип ембраер са 116 сједишта, а један је такозвани чартераш од 180 сједишта и он је фокусиран на подршку туристичкој сезони. Новац за депозит смо обезбиједили, преговори иду својим током – истакао је Радовић.

Каже да ће сукцесивно увести око 20 нових линија, почев од априла, са два града у Пољској, Израел, четири града из Француске, поред прошлогодишњег Прага, нова линија је за Брно. Очекују око 4.500 остварених летова.

Саговорници „Оквира“ били су сагласни да ће отварање жичаре Ловћен-Котор бити добра ствар за туризам Црне Горе. Очекује се да буде завршена прије 13. јула, односно да већ у љетњој сезони буде у функцији.

Извор РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here