Током Божићног поста молебан пред Чудотворном иконом Савинске Богородице  

Сваког петка, у току Божићног поста, ће се читати акатист пред Чудотворном иконом Савинске Богородице и помазивање из кандила, које гори непрестано пред иконом.

Са благословом игумана, јеромонаха Макарија, вјерници ће петком у 17 часова (осим за Бадњи дан) моћи да приступе служби пред Чудотворном иконом Пресвете Богородице у Манастиру Савина.

Постављена је у позлаћени Трон саздано од мермера изнад које непрестано гори, упаљено кандило. У доњем његовом дијелу, изрезбарена су мала олтарска врата, са живописаним ликом Пресвете Богородице и Архангела Гаврила на њима. Сама икона окована је сребром у знак захвалности и поштовања оних који су доживели исцјељење, молећи се пред Њом.

Храмовска слава је 28. августа, на Дан Успенија Пресвете Богородице.   

Некада је Чудотоворна икона пребивала у малој Цркви, а сада се налази у великој Цркви Успенија Пресвете Богородице, у близини лијеве пјевнице.

Икона је постала, нарочито, позната када су окупатори, 1762. године осујећени да у ваздух дигну манастир – Савину.

Вјерује се да је овај древни манастир, који је основао, Свети Сава, вијековима од људског зла и природних недаћа чуван управо, Чудотворном иконом Савинском.

Чудотворну икону подједнако поштују, не само православни већ и припадници других вјероисповијести и конфесија, који долазе на поклоњење.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here