„ТО МОНТЕНЕГРО“ ДОБИО СЕРТИФИКАТ ЛЕТЕЊА

Нова национална компанија добила основни сертификат од АЦВ-а, први авион се фарба у нове боје у Словачкој.

Ускоро се враћа из Словачке у бојама Аир Монтенегра – ембреар регистрације 4О-АОА, преноси Бока Њуз.

Агенција за цивилно ваздухопловство Црне Горе (АЦВ) јуче је, према незваничним сазнањима, новој националној авиокомпанији ТоМонтенегро издала тзв. АОЦ, односно „Сертификат оператера ваздухоплова“.

АОЦ се према Закону о ваздушном саобраћају може издати правном или физичком лицу, односно државном органу који испуњава услове у погледу опреме, стручне оспособљености кадра, организационе структуре, оперативног приручника, који одобрава АЦВ и друге услове којима се обезбјеђује сигурно извођење ваздушних операција које оно намјерава да обавља.

Тиме је То Монтенегро направио први значајан административно-правни корак према коначном полетању својих авиона што ће саобраћати под новим брендом Аир Монтенегро. Слиједи добијање тзв. оперативне лиценце која је услов да компанија почне комерцијални саобраћај.

Да би се та линценца добила, главни услов је посједовање АОЦ сертификата, уз који се АЦВ-у прилаже и попратна документација коју поред осталога, чине о подаци о регистрацији авиокомпаније у ЦРПС, уговор о купопродаји или закупу ваздухоплова, подаци о организационој структури, односно учешћу у капиталу, финансијски план за најмање прве три године пословања, те подаци о осигурању од одговорности за штету.

То Монтенегро тренутно располаже са два авиона типа ембарер Е-195 које је користила некадашња црногорска национална авиокомпанија Монтенегро Аирлинес, а које је недавно Влада Црне Горе откупила од корпорације ГЕЦАС што их је изнајмљивала Монтенегро Аирлинесу од 2008. и 2009. године када су ти авиони произведени. Први од њих, авион регистарске ознаке 4О-АОА протеклих је дана техничка служба ТоМонтенегра коју чине некадашњи инжењери и ваздухопловни механичари Монтенегро Аирлинеса, довела је  у тзв. пловидбено стање и авион је крајем априла обавио неколико пробних летова у нашем ваздупном простору, да би 30.априла одлетио за Братиславу гдје се тренутно фарба у боје новог националног превозника Аир Монтенегра. Kако ће Аир Монтенегров тзв.ливерy изгледати, односно који ће бити лого и боје те комнпаније, још се иначе држи у тајности од црногорске јавности.

Према незваничним сазнањима авион 4О-АОА би као први оперативни ваздухоплов Аир Монтенегра, уколико све буде ишло по плану, требао да на редовним линијама из Подгорице и Тивта ка Београду полети можда већ до краја овог мјесеца, а у првој половини јуна би му се требао придружити и други бивши Монтенегроаирлинесов ембраер Е-195, авион регистрације 4О-АОБ код кога још трају радови на враћању у пловидбено стање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here