Разноврсна понуда Краљева – од посјете средњовјековним манастирима до сплаварења Ибром   

Туристичка организација Kраљева представила је Новљанима и гостима, богату понуду овог живописног подручја Републике Србије. Дружење са промотерима из Краљева уприличено је на шеталишту у Игалу. Ријеч о наставку крос промоција, јер је херцегновска туристичка понуда представљена у Kраљеву у оквиру кампање Роад шоу (Road show).

Директорица ТО Kраљево Ана Миросављевић је за РТХН казала да је Kраљево је најпоносније на Долину вијекова, јер посјетиоци у једном дану могу обићи два најзначајнија средњевјековна манастира – Жичу из 13 вијека и Студеницу која је под заштитом Унеско-а.

– Град Краљево је град богате историје, традиције и културе и зато смо ми најпоноснији на нашу Долину вијекова. Само у једном дану можете обићи два најзначајнија српска манастира, Жичу која потиче из 13 вијека, седмоврату Жичу, која је препознатљива по црвеној фасади и манастир Студеницу који се налази 60 км од Краљева и под заштитом УНЕСКО-а, од 1976. године, а изгледа, заиста, монументално. На десет километара од Студеница, налази се Савина испосница, архитектонски драгуљ уклесан у стијене и подсјећа на грчке Метеоре. Ту је Св. Сава написао Житије Св. Симеона, затим, Студенички типик. У Долини вијекова можете обићи једну од најочуванијих средњовјековних тврђава – град Маглич – у Ибарској клисури, 20 км јужно од Краљева. Краљево је познато и по планинама, које га окружују. Препоручила бих Гоч, једну од најшумовтијих планина на Балкану и на којој се налази преко 150 извора пијаће воде и преко 40 одсто укупне балканске флоре. Недалеко од Краљева је и планина Столови, које препоручујемо за љубитеље авантуристичког туризма, идеална за параглајдинг а ту су вјетрови, који су повољни за ту врсту спорта, затим вожња џипом, квадовима, брдски бициклизам, као и шетње по маркираним стазама.

Град Краљево је познато и по сеоским домаћинствима. Има највећи број сеоских домаћистава која пружају и комфор модерног угоститељства. Највише је развијено у Лопатници, у скривеном бисеру сеоског туризма,налази се  у кањону једне од најчистијих ријека у Србији, Лопатнице. И на Рудну, планинско мјесто на обронцима планине Голија, је ваздушна бања, која је идеална за плућне болеснике. Тренуто у Краљево ради осам отворених базена. Имамо Матарушку и Богутовачку бању, природна љечилишта, лијече неплодност и болести нервног система. Краљево окружују ријеке Ибар, Морава и Рибница. Позната, манифестација је ријечна регата – спуст од Маглича до Краљева, најавила је Миросављевић.

Позвала је грађане Боке Которске да присуствују овој, једној од најстаријих и највеселијих манифестација у Србији, која ће бити одржана од 11. до 17. јула.

 Познате су гастрономске понуде краљевачког краја.

-У Матарушкој бањи биће одржана манифестација  „Сребрени казан“ у спремању рибље чорбе. Познат је краљевачки кајмак као бренд, пршута, ракија од дуње и други специјалитети краја…Позивамо вас да дођете и да се увјерите зашто Краљево зову градом отвореног срца!

 Херцег Нови је прије мјесец имао промоцију у Краљеву на главном тргу и послије је та посјета имала позитивне реакције и одјек. Многи су долазили у Туристичку организацију да се распитају од условима и њих смо спајали са колегама из Херцег Новог. Надам се да ћемо наставити успјешну сарадњу и да ћемо у већем броју доћи код вас и ви код нас, очекује Миросављевић.

Туристичку понуду Kраљева употпуњује традиционална манифестација Весели спуст која се ове године одржава 33. пут. Поред културно-историјског, спортско такмичење веслача на ријеци Ибар има и еколошки карактер.

Директор манифестације Александар Ерац казао је да је Весели спуст, једна од најстаријих манифестација на води у Европи.

-Почела је 90- тих година прошлог вијека, када су ентузијасти Кајак клуба Ибар, средњовјековног града Маглич, кренули према Краљеву на траси дугој 27 километра. Ми волимо да кажемо да је Весели спуст  културно историјска, спортска, еколошка манифестација. Полази се из средњовјековног Јелениног града, из долине јоргована, гдје је краљ Урош у част краљице Јелене засадио јорговане и жао нам је како не можемо да дочарамо амбијент и како Долина јоргована мирише. Спуст пролази поред манастира Жиче, гдје је крунисано седам Немањића.Тај спуст има историјски значај и еколошког је карактера, нема моторних чамаца, него сплавови. Трудимо се да сваке године изаберемо најинтересантији чамац и имамо по 10 000  учесника на ријеци. Кажу да је  спуст Гуча на Ибру, пред саму Гучу – имамо десет оркестара на чамцима. Дружимо се, имамо три стајалишта, служимо  чувени краљевачки пасуљ за све учеснике. На тргу организујемо богат музички садржај, а ове године гостоваће Тони Цетински, Неле Карајлић , Рибља Чорба, Зорица Брунцлик, шта ко воли, најавио је Ерац.

Позвао је и наше суграђане да по могућности буду гости, да буду дио краљевачке разноврсне приче, да се заједно спусте низ Ибар.

-Кајакашки клуб Ибар из Краљева један је од најастаријих клубова, сви рафтингаши и везани за кајак и воду познају нас, радо долазе, кампују и друже се са нама. Очекујемо мало више гостију са мора, да дођу да кампују и упознају брзе и чисте воде ријеке Ибар, која је нешто налик Тари, позива на манифестацију директор Ерац.  

Кристина Милатовић из Туристичке организације Херцег Нови казала је да су  са задовољством угостили колеге из Краљева.

– Ријеч је о крос промоцији. Туристичка организација је у оквиру роуд шоу кампање посјетила Краљево и представила своју понуду током љетне сезоне. Промоција је прошла добро. Краљевчани су лијепо реаговали на Херцег Нови и највише су заинтересовани за љетне музичке програме. Краљево овдје представља своју понуду, тако да настављамо позитивну праксу када је у питању сарадња са туристичким организацијама из региона. Надамо се да ће гости из Краљева уживати у понуди, коју смо им креирали. Очекујемо их у великом броју у наредном периоду и надамо се да ће одавде понијети и најљепше утиске, оцијенила је Милатовић.  

Слажу се да је обострана понуда обогатила сарадњу и пријатељске везе између Херцег Новог и Краљева.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here