Теренска посјета Уније слободних синдиката Херцег Новом

Комуникација путем онлајн канала, конгресне резолуције Уније слободних синдиката и Општи колективни уговор, теме су теренске радионице одржане у Институту Игало, под називом „За праведан опоравак синдиката“, коју Унија организује у сарадњи са Европском конфедерацијом синдиката.

Секретар Уније слободних синдиката, Срђа Кековић прича да организација ове, друге од шест, радионица долази управо у тренутку када је потписан Општи колективни уговор, а подсјећа да је у новембру прошле године одржан 4. Конгрес Уније слободних синдиката и усвојено шест нових резолуција, које обавезују ново руководство Уније да то оствари.

Срђа Кековић, секретар Уније слободних синдиката

– Желимо са челним људима синдиката из Херцег Новог, Тивта и Котора да разговарамо о овим темама и наравно да заједнички правимо стратегију како да што прије остваримо оно што је фундаментални и стратешки циљ Уније слободних синдикату, а то је да Црну Гору градимо као државу социјалне правде, за шта постоје сви услови – наводи он.

На радиoници су били присутни синдикати просвјете, Института, комуналног сектора, универзитета, као и сви који су учлањени у Унију.

Кековић прича да Унија полако расте, а тренутно броји око 22 хиљаде чланова, из 21 синдиката, од чега 18 гранских и три струковна, а од недавно чланови су и синдикати Управе полиције. Сматра да је томе допринио дисконтинуитет власти у посљедњих пар година.

– Чини нам се да се ствара слобода синдикалног опредјељења и организовања. Обзиром да смо централа коју су етикетирали као државне непријатеље, политички опозициони синдикат, након 16 година показали смо да ништа од тога нисмо, осим да смо централа која окупља чланство различитих политика, вјера и нација. То нису теме којима се бавимо. Наше теме су економско-социјални положај наших чланова првенствено, а онда и свих грађана Црне Горе – казао је он.

Сматра да Црна Гора, са око 650 хиљада становника, има потенцијал да по стандарду постане једна од првих земаља Европкске уније, којој стремимо.

Радионицу су водили секретар Срђа Кековић и савјетница за међународну сарадњу у Унији слободних синдиката, Јелена Митровић.

Трећа теренска радионица биће организована за Будву, Бар и Улцињ, затим четврта у Беранама, пета у Пљевљима, а завршиће финалном у Подгорици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here