Тендер за закуп купалишта, ипак, на јесен

Ћоровића плажа

Уз посредовање Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе, закупци купалишта и ресорна министарства договорили су одгађање тендера за закуп плажа за јесен, како би спремно ушли у предстoјећу љетњу туристичку сезону.

Представник удружених закупаца из Херцег Новог, Никола Перишић казао је за РТХН да су кроз конструктивни дијалог протеклих седмица и уважавање свих околности супротстављене стране нашле заједнички језик, јер је општи интерес да се након пропале зимске сезоне, не изгуби ни један дан љетње.

Никола Перишић, представник Удружених закупаца морског добра Херцег Нови

– Дошли смо данас до коначног закључка да Министарству упути Влади захтјев да се иде са одлагањем доношења тендера, да то иде на јесен, а да се сада нађе правни лијек како да се одмах следеће седмице уђе у продужење уговора постојећим закупцима, како би они већ за 7-8 дана приступили локацијама – наводи он.

Императив је, како закупцима, тако и надлежнима да купалишта буду спремна најкасније до 25. априла, а то је посао који у Херцег Новом често укључује ангажовање багера, фарбарске и столарске радове, санацију електро и водо инсталација, које током зиме униште таласи.

– Неким минимални рок за припрему је мјесец и ми смо знали да се то не може стићи. Са друге стране имамо администрацију, која је сматрала да може, али објективно је боље што се Комора укључила и спојила нас. Изашли смо са овим рјешењем, с тим што ће током љета бити неопходно укључити представнике закупаца у радне групе које ће спремати тендер – информише Перишић.

Како је појаснио, црногорско приморје може се подијелити на три региона: херцегновски, будвански и улцињски.

– Херцег Нови има своје специфичности, то је једна група. Будвански регион има велике плаже, које у залеђу имају градску зону и трећи је улцињски сектор, који има велике плаже, али нема у залеђу градску зону. То су три случаја која би требало, по нама, третирати током љета посебно, да би на крају сезоне имали јасну слику којем региону шта треба, а не да се, као сада, сви закупци третирају подједнако, односно да су сви привилеговани – објашњава Перишић.

Из Удружења закупаца тражили су од надлежних да адекватно казне привилеговане, а не да због појединих и они уредни закупци изгубе бизнис, односно да га наслиједи нови закупац.

Такође, тражили су да бодовање буде адекватно, јер закупци у Херцег Новом не могу добити 10 бодова за плаву заставицу, али да је потребно на посебан начин вриједности њихов труд при уређењу купалишта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here