Телеграм саучешћа поводом смрти Босиљке Боке Пушић: Отишла је вољена професорица и умјетница

Поводом смрти професорице, књижевнице и сликарке Босиљке Боке Пушић, добитнице овогодишњег најзначајнијег признања града – Октобарске награде, телеграм саучешћа њеној породици упутио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, у своје и име локалне самоуправе.

-Вијест да више није са нама уважена професорица и књижевница, наша суграђанка Босиљка Бока Пушић, дочекана је са невјерицом и тугом у цијелом Херцег Новом и много даље ван граница Црне Горе, на сваком мјесту гдје је људскост, лијепа ријеч и умјетност на цијени.

Деценије посвећености и марљивог рада у просвјети и богат књижевни опус, окићен наградама и признањима, био је један од повода да проф. Пушић ове године добије најзначајније признање града – Октобарску награду. Други повод је онај људски, родитељски с којим је извела генерације ученика пренијевши им најважнија знања из књижевности и живота, топлина којом је плијенила у сваком сусрету са дјецом као омиљеном читалачком публиком и инспирацијом за нове приче, а изнад свега љубав према Боки и људима у њој.

Даровала је културном наслијеђу нашег града, државе и региона читав низ романа, збирки приповједака, али и поезије и тиме стала раме уз раме са свим оним умјетницима који су Херцег Нови учинили градом културе, међу којима је и нобеловац Иво Андрић са којим се професорица Бока дружила и дуго разговарала о љепоти књижевности.

Обогатила је и ликовну сцену приређујући самосталне и учествујући у колективним изложбама. Била је радо виђен гост на културним манифестацијама јер је својим часним животом завриједила уважавање и поштовање.

Остаје жал што нисмо били почаствовани да јој лично уручимо Октобарску награду којој се истински обрадовала, али и дубоко уважавање и част што је она овогодишњи лауреат.

Професорица Босиљка Бока Пушић примјер је светионика културе једног друштва за чија дјела остајемо вјечно захвални, поручио је у телеграму саучешћа предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here