Свјетски је дан здравља

Свјетски je  дан здравља и 75 година од оснивања Свјетске здравствене организације, која се обиљежава под слоганом „Здравље за све“. Још 1948. године земље свијета су се удружиле и основале Свјетску здравствену организацију како би унапређивали здравље, свијет учинили безбједним мјестом и служили рањивим друштвеним групама тако да свако и свуда може да постигне највиши ниво здравља и благостања.

Главни циљ је постизање здравља за све, који је усклађен са свим Циљевима одрживог развоја до 2030. године.  Неопходно је радити континуирано на побољшању здравља и благостања становништва као и смањивању здравствене неједнакости.

Пандемија КОВИД-19 је успорила пут сваке земље достизању „Здравља за све“.

Десет највећих достигнућа у јавном здрављу: Смањење смртности дјеце и мајки, смањење болести које се могу спријечити вакцинама, приступ безбједној води и канализацији, превенција и контрола маларије, превенција и контрола ХИВ/АИДС-а, контрола туберкулозе, занемарених тропских болести и  дувана, повећана свијест и побољшање глобалне безбједности на путевима и побољшана спремност и одговор на глобалне здравствене претње, саопштено је из Института за јавно здраље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here