Свјетски дан Рома обиљежен у новском вртићу уз креативне радионице

ЈПУ Наша радост тренутно похађа 17 дјеце ромске популације, а њима у част и знак поштовања, претходних дана су у овој предшколској установи организоване бројне радионице поводом обиљежавања Свјетског дана Рома – 8. априла.

Пројекат рада са дјецом ромске популације траје од 2002. године, када је у вртић уписано 16 малишана и од тада се активности проширују и надограђују, казала је у Новском јутру Ана Петрушић, помоћница директора вртића и координаторка програма.

– Ове године смо дошли на идеју да Свјетски дан Рома обиљежимо другачије и организујемо радионице са родитељима како бисмо им приближили активности у вртићу и укључили их рад са дјецом. Одржали смо пет радионица, са родитељима прво разговарали о ромској култури шта да пренесу дјеци, како да заједно будемо још успјешнији. Укључени су били васпитачи који у групама имају ромску дјецу, они су припремили материјал за радионице. Родитељи су са дјецом израђивали накит, радили у декупаж техници, један тата је објашњавао како се изводе одређени редовни послови као што су на примјер поправке предмета, опреме и слично, а један тата је у вртићу у Бијелој свирао и пјевао са дјецом па су се заиста сви лијепо забавили.

Од гостовања родитеља у вртићу сви имају користи, а највише дјеца, објаснила је Петрушић.

– Оваква дружења са родитељима су изузетно важна јер доприносе социо – емотивном развоју дјеце, јачању њиховог самопоуздања, али пријају и родитељима.

Радионицама и дружењем у вртићу, веома је задовољна и мама малене Зоје, Нурија Јаха.

– Дјеца су нас дивно прихватила, а када су видјели шта је све припремљено за рад на радионицама – гумице, шљокице, украси, перлице онда су били одушевљени. Правили смо накит, а са још једном мајком Виолетом сам помагала када смо радили у декупаж техници.

Јаха објашњава да су оваква дружења изузетно важна за све родитеље.

– Сви смо одушевљени јер је ово дивна прилика да видимо како је дјеци у вртићу, како изгледа њихов дан, како се све то одвија, да видимо шта све имају и како се понашају. Њихов боравак у вртићу је веома бажан за њихов развој јер управо из предшколског образовања потичу бројне навике важне за живот, уз оне које усвајају у породици, објаснила је Јаха.

Истиче да је Зоја, најмлађа од три кћеркице, одушевљена што похађа вртић и та ријеч у њој изазива срећу јер знају да је чекају другари и стицање знања.

Ближи се вријеме уписа нове генерације предшколаца, а координаторка Петрушић објашњава да су поједноставили процедуру како би ослободили родитеље додатних обавеза око папирологије.

– Родитељи нам дају све податке, потпишу уговор, а ми завршавамо све остало, носимо папире у Центар за социјални рад јер трошкове боравка ромске дјеце у вртићу сноси Министарство финансија и социјалног старања, а не вртић као раније. На овај начин желимо да будемо сигурни да се неће прескочити ниједан корак који је потребан у Центру за социјални рад.

Објашњава да на више начина анимирају родитеље да упишу дјецу у вртић.

– Преко мајки које већ имају дјецу у вртићу, покушавамо сазнати да ли има још дјеце која нису уписана. Касније позовемо и Дом здравља да видимо шта они имају у својим статистикама. Не можемо никога силити али имамо различите механизме да их анимирамо и укључимо. Није битно само да се упишу већ и да долазе, да се друже, уче, социјализују, казала је Петрушић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here