СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛКОХОЛИЗМА

На глобалном нивоу штетна употреба алкохола један је од приоритетних јавноздравствених изазова. Потрошња алкохола по глави становника повећала се у готово свим земљама свијета, а повећан је и број особа које пате од болести које настају као посљедица злоупотребе алкохола.

Алкохол у свијету узрокује 3 милиона смрти годишње (5,3% од укупног броја) и губитак 132,6 милиона година (5,1% од укупног броја због неспособности (Disability Adjusted Life Years – DALY), саопштено је из Института за јавно здравље.

У Црној Гори, према подацима истраживања о квалитету живота, животним стиловима и здравственим ризицима становника Црне Горе које је спровео Институт 2017. године, међу младим одраслим особама (15 до 34 године) скоро свака трећа особа (65,2%) навела је да је пила алкохол некада у животу.

Европско истраживање о употреби психоактивних супстанци и нехемијских средстава зависности међу младима у Црној Гори, које је Институт за јавно здравље Црне Горе спровео 2019. године, међу шеснаестогодишњацима показало је да већина (70%) испитаника сматра да је алкохол у Црној Гори лако доступан, уз једнаки удио дјечака и дјевојчица.

Више од трећине ученика (38%) пријавило је употребу алкохола у доби од 13 година или у млађем узрасту, а готово осам од десет (77%) њих у Црној Гори конзумирало је алкохол бар једном до своје 16. године (81% дјечака и 74% дјевојчица). Један од двадесет ученика доживио је пијанство у раној доби, 13 година или млађи, док се сваки четврти ученик бар једном напио до своје 16. године. Оно што је посебно забрињавајуће је да ризик од опијања викендом  (конзумирање пет пића заредом у једној прилици скоро сваког викенда) сваки пети ученик сматра непостојећим или „благим“.

Најчешћи разлози за конзумацију алкохола код младих у Црној Гори су позитивна социјална очекивања. Скоро сваки четврти ученик (23%) сматра да су прославе и журке боље уз алкохол који им помаже да се боље проведу и дружења са пријатељима чини забавнијим.

Пошто је алкохолизам комплексан проблем потребно је радити мултисекторски, дати улогу и важност бројним актерима у рјешењу горе наведених проблема, почев од управе полиције, угоститеља и прехрамбених трговаца, до здравствених радника. Сваки субјект из свог домена итекако може допринијети превенцији штетне употребе алкохола.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here