СВЈЕТСКА ЕКОНОМИЈА ЋЕ У 2022. ПРВИ ПУТ ДОСТИЋИ 100 БИЛИОНА ДОЛАРА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Свјетска економска производња ће премашити 100 билиона америчких долара први пут следеће године, што је двије године раније од прогнозираног, наведено је у извјештају Центра за економска и трговинског истраживања, објављеном у недељу.
Како стоји у извештају, очекивања за 2022. годину су у оквиру прогноза Међународног монетарног фонда, који предвиђа да ће глобални БДП премашити 100 билиона америчких долара у 2022. години.
„Опоравак ће сигурно бити снажнији“, наводи се у извештају ЦЕТИ-ја, који такође очекује да ће свјетски економски раст бити већи за 5,5 у 2021. и 4,4 одсто у 2022. години.
У извештају се истиче да су у другој половини 2021. године, несташице робе, готових производа, транспортног простора и фосилних горива узроковале инфлацију.
„Важан проблем за 2020. годину представља то што се свјетска економија суочава са инфлацијом, која је сада достигла 6,8 одсто у САД-у“, навео је Дуглас МакВилијамс, замјеник председника ЦЕТИ-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here