Светосавска академија приређена у Дворани „Парк“

У организацији црвене општине Топаљско херцегновске синоћ је пуној Дворани „Парк“ одржана Светосавска академија у част и славу првог српског архиепископа и просветитеља.

Архимандрит Сергије игуман манастира Острог, говорећи о Светом Сави, казао је да завољевши Бога и ближње, Свети Сава је заживио животом светитеља испунивши се свјетлошћу нестворене благодети  Божије.

-Само духом светим испуњен, просвећен и просвијетљен човјек може доћи до познања истине. Живјећи светотајинским и световрлинским животом у љубави и слободном вољом, Свети Сава остварује своје животно, Богом дано назначење, постаје сасуд духа Светога. Он сам постаје носилац духа Светога и тако у заједници са свима и црква. Обожује живот свој. Тај богочовјечански пут води искључиво у цркву и  само се светим тајнама дарује пуноћа благодети онима који у љубави усмјере живот свој Богу животодавцу Христу, казао је архимандрит Сергије.

Свети Сава био је игуман манастира Студеница који је постао духовни центар, а почео је обнову и изградњу аутокефалне српске цркве.

-Гради се манастир Жича, под ктиторством Стефана Првовјенчаног, али и духовним надзором Светога Саве. Светитељ уређује све црквене потребе, пише Студенички типик, житије и службу Светом Симеону и успоставља празник Светог Симеона 13. фебруара. Обилази српске земље, покреће изградњу цркава или макар крстом обиљежава мјеста на којима се имао вршити духовно просветитељски рад, казао је архимандрит Сергије.

Вјерује и сигуран је, како је рекао, да се данас на празник, Свети Сава радује.

-Поноси се својим народом јер се у Подгорици гради Духовно школски центар и Православна гиманзија у којој ће се генерације учити правој вјери и животу.

На Светосавској академији СПКД Просвјета додијелило је награде награђеним ученицима на литерарном конкурсу „Чини добро да се добрим врати“  и повеље за животно дјело просвјетним радницима.

Награде ученицима уручила је књижевница и сликарка Снежана Вукићевић Чворо и казала је да је конкурс био веома успјешан, а дјеца креативна.

-Писали су у трећем лицу, расправљали о томе шта је то добро, али оно што је мени највише значило је то да дјеца савршено добро знају да треба чинити добро без обзира да ли се враћа или не, казала је Вукићевић Чворо.

Повље за животно дјело заслужним просвјетним радницима ове године припале су Радомиру Рају Ковачевићу, наставнику биологије и општег техничког образовања у пензији (награду преузео његов син Душан)  и Јагошу Росићу, професору у куварској и угоститељској средњој школи, такође у пензији. Поклоне за лауреате обезбиједила је компанија Вал Гојковић.

Предсједница СПКД Просвјета Оливера Доклестић захвалила је овогодишњим леурeатима за предан и посвећен рад у просвјети, образовању и раду са младима.

-Јагош Росић је са 41. пуном годином стажа отишао у пензију. Професор куварства, посвећеник и заљубљеник у свој посао. Никада није имао конфликт са својим ученицима, кога су пуно вољели. Радомир Рајо Ковачевић, је од 2017. године  у пензији. Пун је љубави за свој посао, цијењен у колективу међу колегама и цијењен и вољен од својих ученика, казала је Доклестић.

У обраћању Доклестић је подсјетила на рад књижевника Горана Петровића, који је премино уочи празника Свети Сава, а који нас је како је рекла, својим књижевним дјелом, љепотом израза и добротом све задужио.

– Он је написао је изванредно дјело Опсада цркве Светога Спаса, која говори о манастиру Жича, опсади цркве Светога Спаса у 13. вијеку, казала је Доклестић.

Професор Јагош Росић казао је да је радити са младима изазов и није увијек лако пренијети знања и умјећа.

-Ипак, то са собом носи велика задовољства када касније сретнемо те исте младе људе као остварене у свом послу и другим пољима. Добити овако признање даје подстреке и млађим колегама да се наш труд и посвећеност и љубав према ђацима вреднује и цијени. Као наставник који је живот провео међу ђачким клупама, од срца вам се захваљујем, казао је Росић.

У програму су учествовали: хорови Свети Сава и Свети Василије Осторшки, Душан Тадић, школа рецитовања са пјевачком групом Преподобна Касија Константинопољска  и полазници школа вјеронаука са Топле и Сушћепана.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Скупштине Иван Отовић, потпредсједници општине Милош Коњевић и Мирко Мустур и конзул Мићо Роговић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here