Света Недеља прослављена у Каменарима и Мојдежу

У цркви Свете Недјеље у Јошици у Каменарима данас је обиљежена храмовска слава, а свечану архијерејску литургију служио је епископ буеносајрески и јужноцентрално амерички господин Кирило. Света Великомученица Недеља прослављена је и у Мојдежу.

То што је овај храм посвећен Светој Недјељи свједочи нам о ранохришћанском етосу овог краја.

-Житије Свете Недјеље је врло кратко, мало знамо о њој. Знамо само да је пострадала у вријеме великог прогона хришћана, кад су пострадали и Св. Георгије и Димитрије, Св. Великомученица Марина, као и Св. Христина нешто раније, страдал за Христа. Њима је био важнији однос са Богом од било чега на свијету. Ништа их није могло поколебати да се сједине са истинитим Богом. Ваши преци овдје у завољели лик Св. Недјеље и посветили јој овај храм, а то је завјетна слава не само овог краја, већ цијеле Боке, бесједи господин Кирило.

У духовном животу морамо да узрастамо, навео је владика и додао да не можемо одједном да достигнемо велики духовни ниво.

-Као што је прва новозавјетна апостолска црква узрастала. Као дјете кад треба да прохода, чим га родитељ мало остави оно пада. Важно је проходати духовно, у вјери. А да би се проходало у вјери потребна је сила са висине, узношење срца и ума горе, то је наш јеванђељски и литургијски возглас, казао је епископ Кирило.

Господ увијек тражи да имамо унутрашње стање и стање у заједници, а то се постиже правом вјером и благочестивим животом.

-Треба да достигнемо стање које нам гарантује да је Господ са нама и онда нас никакве буре овога свијета ни унутрашње буре, које изазивају наше помисли и разне бриге овог свијета, не могу пореметити. Важно је имати лични и колективни план. Ми смо храм Божији и треба тако да се понашамо – одговорно, да будемо достојни храм Духа Светога. И као заједница смо храм, казао је Кирило.

Света Великомученица Недеља прослављена је и у Мојдежу у присуству бројних вјерника. Свету литургију служио је парох Владан Пантелић, ношена је литија око храма и пререзан је славки колач.

Отац Пантелић је казао да је Св. Недеља свој живот дала за вјеру.

-Данас је и спомен мученика Пребиловачких. Они су изабрали живот вјечни и нама показали пут. Мученици на Косову и Метохији залили су крвљу земљу и данас данас ври огањ на Косову и вриће све док ми не станемо уз Господа. Трудимо се да постом, молитвом, причешћем и добрим дјелима, опраштањем овдје, изаберемо живот вјечи. Који ћемо већи доказ живота вјечнога од ћивота Светог Василија Острошког, мошти Светог Петра Цетињског, поручио је Пантелић.

Вечерње са ношењем литије око Светог храма у Јошици биће уприличено у 18:30 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here