Свечаном литијом и умјетничким програмом прославили празник Врбице

Дјеца, са звончићима око врата и маслиновом гранчицом у рукама, заједно са родитељима и осталим суграђанима, опходили су јуче у литији од цркве Светог Архангела Михаила на Белависти до манастира Савина. Литији је претходила вечерња служба коју су служили свештеници Топаљско-херцегновске парохије. У порти манастира приређен је богат умјетнички програм у којем су учествовала дјеца која похађају вјеронауку и пјевачка група Света Касија Константинопољска

Протојереј ставрофор отац Гојко Перовић, рекао је да Лазарево васкрсење представља велики догађај а још значајнији је празник уласка Господњег у Јерусалим – празник Цвијети

– Тада је изашло и младо и старо да га сачека поздравима који су записани још стотинама година прије него што се Господ родио у Витлејему и прије него што су се родили они који су га тако поздравили. Не може да буде чуднија ствар него да чинимо нешто што је записано да ће да се деси стотинама година прије нас а да ми сами тога нисмо свјесни, него да смо просто као оруђе у божијим рукама и његови сарадници на неком божијем дјелу, истакао је он.

Како је казао, добра је поука да оно што је Господ планирао не бива без кад он одреди да ће бити, јер смо често обремењени неким нестрпљењем.

– И заиста када човјек дође у порту манастира Савина, крај гробља предака, осјети неки мир. У Савини нема нестрпљења, ту је све по таман па и птице пјевају као да је то нешто најнормалније, као што иде талас за таласом, све је у ритму вјечности. То није умјетничка слика већ је овдје капнула кап небескога царства, а ми смо путници за небеско царство. И идући у литији за свештеником, носећи икону у рукама, пјевајући богоугодне пјесме, ми смо на путу који води до царстав небеског. Литија на Цвијети, уочи Христовог васкрсења, чин којим се подсјећамо за шта нас је Бог створио и зашто је велики празник ово за шта се спремамо током седам недеља Васкршњег поста, казао је отац Перовић.

Одржан је и богат програм у манастирској порти у којем су учествовала дјеца полазници школе вјеронауке као и пјевачка група Света Касија Константинопољска из Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here