Све већи број гојазне дјеце у Црној Гори

Посљедњи подаци о гојазности дјеце у Црној Гори показују да је наша земља у првих десет европског региона када је ријеч о овом проблему. То говори да би овај јавноздравствени проблем требало озбиљно схватити, сматра др Ениса Кујунџић из Института за јавно здравље.

Како преноси портал roditelji.me према подацима Извјештаја о дјечијој гојазности у европском региону, које је објавио Институт за јавно здравље Црне Горе, у нашој држави гојазни су сваки пети дјечак и свака десета дјевојчица. Скоро петина дјевојчица и дјечака, има прекомјерну тјелесну масу (18,1 одсто), а мало испод петине их је гојазно (16,1 одсто).

Гојазност глобално има пандемијски карактер, што значи да је у већем дијелу свијета ова појава масовна. Кујунџић истиче да је то посебно изражено у медитеранским земљама, међу којима је и Црна Гора, које имају високу преваленцију дјечије гојазности. Указује на то да у Црној Гори није још увијек довољно урађено на подизању свијести о значају правилне исхране и физичке активности које су главни фактори за превенцију гојазности и самим тим смо рањивији кад су било какве глобалне промјене у питању.

-Свијест о правилној исхрани не значи да нам треба пуно новца да бисмо успјели да се хранимо како треба, већ да смо са буџетом који нам је на располагању у стању да направимо здраве изборе кад је храна у питању, поручује она.

Кујунџић указује на то да нутритивно сиромашне намирнице не би требало да се свакодневно налазе у исхрани дјеце, а то су слаткиши, грицкалице, брза храна, сокови, посебно газирани. Оваква храна, додаје, нема нутритивну вриједност, непотребна је и лоше утиче на здравље.

-Гојазност је мултифакторско обољење, самим тим и треба дјеловати са више аспеката. Узроци гојазности су у окружењу које више подстиче нездрав начин живота, неправилну исхрану и мањак физичке активности. Креирање окружења које ће пружати подршку здравом стилу живота је прави пут у превенцији овог великог јавноздравственог проблема, закључила је др Кујунџић.

Према Аналитичком прегледу тјелесне композиције дјеце у Црној Гори, по регијама и општинама, које су припремили истаживачи Факултета за спорт и физичко васпитање почетком године, најгојазнији дјечаци су у Улцињу и Плужинама, а најгојазније дјевојчице у Котору и Мојковцу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here