Све пунији капацитети приватног смјештаја     

Тренутна попуњеност капацитета приватног смјештаја иде узлазном путањом, са почетком сезонског шпица, саопштила је директорица Удружења издаваоца приватног смјештаја Бранка Џогановић и додала да је то сегмент у оквиру којег могу бити задовољни.

Она је казала да се незадовољство издаваоца односи на изузетно слабу попуњеност у предсезони и касни почетак сезоне, преноси портал eКапија.

– Хотелски капацитети су у знатној мјери боље попуњени и у дужем временском интервалу. За разлику од хотела, ми и даље имамо занемарљив проценат организованог попуњавања капацитета. Тај систем није стабилан ни разрађен, а с обзиром на то да се ради о капацитету који је вишеструко већи и разноликији од хотелског, то захтијева системску подршку – рекла је Џогановић агенцији Мина-бизнис.

На питање какве су цијене у приватном смјештају ове године, Џогановић је одговорила да су на нивоу из 2019. године или ниже.

– С обзиром на тржишта са којих је дошао и резервисао највећи број гостију, нисмо имали простора за повећање. Узимајући у обзир укупну ситуацију на тржишту, стандард наш и наших гостију, потрудили смо се изаћи у сусрет свакоме ко је пожелио да дође да на море – додала је Џогановић.

Kоментаришући велики удио сиве економије у сектору издавања смјештаја, као и процес фискализације, Џогановић је објаснила да јесте значајан дио капацитета у сивој зони, али да су у разговорима са представницима надлежних министарстава покушали и успјели да расвијетле на који начин је све и сам систем подстакао тренутну ситуацију.

– Охрабрује што ћемо у конструктивном дијалогу и конкретним рјешењима успјети да то превазиђемо. Скоро годину и по смо упућивали захтјеве за организовањем адекватне обуке и то ће се у наредном периоду реализовати – рекла је Џогановић.

Према њеним ријечима, Удружење је уложило додатни напор да са софтверском фирмом из Подгорице прилагоди рјешење које одређени број издаваоца већ користи.

– Наш главни захтјев је била квалитетна подршка за имплементацију и то издаваоци који се пријављују сигурно имају. Апликација омогућава фискализацију, пријаву госта и обрачун боравишне таксе. Такође, омогућава издавање потврде о регистрацији госта, што је додатни бенефит. Повратне информације су доста добре и вјерујемо да ћемо и на овај начин олакшати и интезивирати процес фискализације у приватном смјештају – саопштила је Џогановић.

Kоментаришући досадашњи ток сезоне и најаве за наредни период, Џогановић је поручила да у приватном смјештају предсезоне скоро да није ни било.

– Већина хотела су своје јунске цијене и промо аранжмане продужили и у првој половини јула, тако да су због уређених система и свакодневног и цјелодневног сервиса, уз бројне садржаје, били први избор гостију који су нас посјетили. Ако не наступимо са конкретним понудама, већ у августу за постсезону, велике су шансе да се ситуација из предсезоне понови – закључила је Џогановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here