Све је спремно за Велику и Малу Скалинаду

Традиционална трка степеништем од Шквера до тврђаве Шпањола, 9. Новска Скалинада, у оквиру званичног програма Празника мимозе, а у организацији Триатлон клуба Херцег Нови, биће одржана у недељу, 19. фебруара, док је за дан раније заказана Мала Новска Скалинада.

Како је за РТХН казао Лука Чупић из ТК Херцег Нови, до сада се за Малу Скалинаду пријавило око 80 малишана, али очекује да их буде и преко 100.

Лука Чупић, ТК Херцег Нови

– За све њих припремили смо дипломе, слатке залогаје и сокиће. Неће бити такмичарског карактера, сви ће добити број један и бити побједини. Поента трке је да дјецу научимо да се навикну на Скалинаду, како би, кад порасту могли да се укључе у велику Скалинаду, али уопште да усвоје здраве стилове живота, планинарење, ходање и спорт – прича он.

Члан ТК Херцег Нови, Марко Томашевић објашњава да је све прилагођено узрасту малишана од двије до 11 година.

– Организована је трка од Шквера до Трга Николе Ђурковића, тако да је прилагођено толико да и родитељи могу да истрче са оним најмлађим ученисцима, док мало старији трче сами. Зато је и названа Мала Скалинада, јер је прилагођена за најмлађе, док је велика од Шквера до Шпањоле – наводи он.

Марко Томашевић, ТК Херцег Нови

Најмлађи имају могућност да се опробају и на великој Скалинади, најнижа старосна граница је четири године, који трче са родитељима, док има и мало старијих малишана који су трчали самостално, прича Томашевић.

– Очекујемо на Шкверу велики број људи, осмим такмичара којих у обје Скалинаде сада већ има преко 250, биће и много гостију, јер ове године у сарадњи са локалном управом правимо и фешту на Шкверу – најавио је он.

Програм укључује концерт херцегновског музичара Горана Гампа, дефиле малих мажоретки уз интересантну гастро понуду.

Чипоћ наводи да ће сваки учесник који истрчи до Шпањоле добити финишерску медаљу, која је сваке године другачијег изгледа, док су за побједнике обзбјеђена два пехара које је ручно израдио Лукин брат, Перо Чупић.

Финишерска медаља и пехари за побједнике

– Медаље су уникатне. Сваке године се трудимо да и на тај начин допринесемо манифестацији. За најбоље смо осмислили уникатне радове, рукотворине у облику тврђаве, а такође побједници добијају и књигу нашег писца Николе Маловића, што је традиција, “Херцег Нови – град са 100 001 скалом”. Тако да стварно промовишемо град на најбољи начин и трудимо се да унесемо новитете – казао је Чупић.

Почетак Мале скалинаде је у 15, док је окупљање учесника Новске скалинаде заказанао за 8:30 сати. Пријаве су отворене преко сајта и Facebook-а Триатлон клуба, а биће могуће и на дан такмичења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here