Сутра у Суторини Backyard Ultra Montenegro

Ултрамаратонска трка Backyard Ultra Montenegro, дисциплина гдје такмичари морају узастопно трчати удаљеност од 6,706 километара (4.167 миља) за мање од једног сата, што је темпо од 100 миља у 24 сата, биће одржана сутра, 13. априла у Суторини.

Како најављују организатори Саша Кулиновић и Хејли Рајт (Hayley Wright) трка ће први пут бити одржана у Црној Гори под оригиналним називом формата. Такмичење завршава тек када један тркач остане да заврши круг, односно онај који последњи остане уједно је и побједник, док остали добијају статус DNF (did not finish – није завршио). Нема унапријед дефинисане дужине или времена завршетка, односно трка траје све док и последњи од тркача истрчава задати круг у року од једног сата.

Гери Кантрел познат као Лазарујс Лејк (Gary Cantrell-a, a.k.a. Lazarus Lake) идејни је творац више специфичних формата дужинских трка, а најпознатији формати су Barkley Marathons и Big’s Backyard Ultra. Углавном, он важи за човјека, који је промјенио ултра трчање заувијек, па ипак, још увијек није довољно познат у спорту уопште.

– За оригиналан формат Backyard Ultra такмичења морамо захвалити пит булу Лазаруса Лаке-а, којег је спасио након што се појавио изгладнио и са простријелим ранама на његовом имању у Тенесију, а данас се трчи као посвета том псу. Трка се оригинално трчи на његовом имању у Тенесију – наводе организатори.

Формат Backyard Ultrа данас постаје све популарнији бренд у свијету, чије име носи велику тежину и одговорност. По принципу зимских и љетњих Олипмијских игара одржавају се континентална односно свјетска првенства, на двије године.

Организатори истичу да ће Backyard Ultra Montenegro бити квалификациона за трку која ће се „сателитски” одржати у октобру за нове и мале земље. Наиме, 10 првопласираних такмичара са трке у априлу квалификоваће се за „сателитски” трку у октобру, која ће почети истовремено, а пратиће се онлајн за преко 20 малих и нових земаља чланица Backyard породице: Алжир, Азербејџан, Бенин, Бермуда, Боцвана, Бугарска, Чиле, Колумбија, Куба, Кипар, Еквадор, Фокландска острва, Фарска острва, Гватемала, Хонг Конг, Иран, Кенија, Литванија, Молдавија, Црна Гора, Сјеверна, Македонија, Парагвај, Уругвај, Замбија.

– Иако се на први поглед чини лако, морамо напоменути да пронаћи круг од 6706 м са 100-120 м кумулативног успона, у земљи која је процентуално једна од три на свијету чију површину обухватају планине, није био ни мало лак посао. Кренули смо од Орјена, Каменог, залеђа ривијере и Херцег Новог али на крају смо се одлучили за Суторину за локацију одржавања трке која се показала као пун погодак са љепотом стазе, а уједно смо испоштовали веома строге задате параметре – казали су организатори.

На такмичење се већ пријавило неколико веома озбиљних учесника који гарантују да ће трка трајати најмање 24 сата.

Ипак за прилике које владају у Црној Гори, овај веома екстреман формат трке прилагођен је нашој тркачкој заједници па ће у оквиру ове трке бити проглашени апсолутни побједници у мушкој и женској категорији, а поред тога и најбољи у категоријама и дужинама: М/Ж 10km, М/Ж Полумаратон 21km, М/Ж Маратон – 42km, М/Ж 100km.

Организатори посебно истичу захвалност Општини Херцег Нови – Секретаријату за друштвене дјелатности и спорт, који су препознали значај овог догађаја и сврстали организацију у породицу спортских догађаја који промовишу Херцег Нови као Европски град спорта за 2024. годину.

Трку су још подржали:  МЗ Суторина, Водовод и канализација, Чистоћа, Туристичка организација, Полино арена, компанија Де Винос Морињ, дистрибуција пића Ланекс Радановићи, ланж бар бар Холидеј, хотел Плеј, хотел Лајтхаус као и медијски спонзор РТВ Херцег Нови, који ће повремено у свом програму ЛИВЕ преносити дешавања на трци.

Све новости око трке можете пратити на инстаграм страници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here