Суперћелиjске олује појачале продају разгледнице, у издању Књижаре Со

Разгледница Херцег Нови у олуји

Геренисане суперћелијске олује појачале продају генерално некомерцијале разгледнице „Херцег Нови у олуји“, у издању Књижаре Со.

„Херцег Нови у олуји“, назив је нове разгледнице у издању херцегновске Књижаре Со. На доњој петини фотографије Милоша Самарџића виде се кровови Старог града, док је остатак перспективе пун драме, олује у ноћи, узбурканог мора пуног јужине, полуострва Луштица, рта Кобила и рта Оштра понта – погођеног двама муњама из  караоблака!

Замољен да прокоментарише појаву разгледнице која на први поглед нема тржишни потенцијал, Никола Маловић, уредник издавачке дјелатности Књижаре Со каже:

„Истина је да мотив Херцег Нови у олуји нема знатнији тржишни потенцијал јер показује друго од два лица Боке и Приморја, из херцегновске визуре, наравно, али је разгледница јединствена управо по томе што не робује ономе што турист очекује, или пак понудом радује сваког вансезонца, ма колико их било мало. На полеђини разгледнице не стоји узалуд реченица из награђиваног романа Лутајући Бокељ: У зимски укус мора нико љети не би повјеровао.“

Херцегновска Књижара Со поодавно баштини поштанску културу, не само од тренутка када је објавила пет разгледница старог Херцег Новог са управо оним мотивима које је први градски али и регионални књижар и издавач, Јово Секуловић (1879–1950) штампао прије 100 година, него је објавила „Снијег у Херцег Новом“, „Кап. Петар Желалић – Малтешки витез“, многе друге мотиве кад и једину црно-бијелу разгледницу у јавној продаји, а на којој се види Сат кула, хералдички симбол града основаног због трговине сољу 1382. године.

Филателисте ће обрадовати податак да је нумерисано свега 30 примјерака мотива „Херцег Нови у олуји“.

Глиго Бјелица

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here