Суботић: Новска листа гарант стабилне власти, залагаће се за свог представника на изборној листи за парламентарне изборе

Новска листа је потписала споразум сарадње са Демократском Црном Гором на републичком и локалном нивоу и тражиће свог представника у државном парламенту, казао је члан предсједништва Новске листе Јован Суботић гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић. Он је казао, да поред потпредседничког мјеста у Општини Херцег Нови на које је јуче именован Милош Коњевић, након потписивања анекса коалиционог споразума са владајућом коалицијом у Херцег Новом, неће тражити никакву другу функцију и тиме условљавати коалицију јер им је једини интерес снажан развој града.

Потписали су, како каже Суботић, споразум сарадње са Демократском Црном Гором, одабрали их као партнера на републичком нивоу, као јаку снагу и константу коју су показали у периоду након 30. августа.

– Наша мисија остаје снажно дјеловање локално, али на републичком нивоу на овај начин видимо шансу за просперитет Херцег Новог. Носимо огромну политичку тежину од 3 200 гласова и огроман број људи који нас подржава и зато ћу се залагати да представник Новске листе буде високо котиран на изборној листи за парламентарне изборе и да има свог представика у републичкој скупштини, казао је Суботић.

Мјера коалиције и једини услов који је Новска листа поставила за стављање потписа на споразум након мајских избора прошле године у Херцег Новом био је – једна политичка функција, и то потпредсједника Општине, казао је Јован Суботић, члан предсједништва Новске листе.

Како истиче, Новска листа није била ни позвана на преговоре нити планирана за политичку функцију премда је освојила седам мандата.

– И 10. маја нисмо ништа више хтјели него то да мјера коалиције буде политичка функција и да динамични дуо Катић – Коњевић настави да ради као и до тада, јер све што је постигнуто у граду до тада, резултат је њиховог заједничког рада. Нисмо били те среће. Договором осталих партија које имају своје централе у Подгорици у јулу 2021, донесена је одлука да Новска листа не партиципира у власти и оно што је јако важно за грађане – Новска листа није ни учествоовала у договорима нити преговорима. Ја то гледам као страх од револуције и авангарде коју доноси Новска листа, казао је Суботић.

Фото: члан предсједништва Новске листе Јован Суботић, одборник

Како појашњава, и тада су остали вјерни свом циљу а то је интерес града на првом мјесту.

– Без коалиционог споразума, пружили смо подршку предсједнику Катићу и предсједнику СО Отовићу и тиме пружили граду могућност да настави путем који смо трасирали 2017. у нади да ће сви доћи памети. Седам мандата освојила је Новска листа сама на изборима у мају 2021. и мислим да је то био довољан знак свима. Били смо стрпљиви, критиковали шта је требало, подржали шта је требало, сачекали смо 15 мјесеци,  а показало се да грађани желе Новску листу, да је потребна као независна и своја у парламенту. Показала се и као потребна, што доказује политичка ситуација у сусједним градовима гдје коалиција није опстала јер нису имали оно што је Новска листа, казао је Суботић.

Истиче да је Новска листа једина која је у Црној Гори одбранила тековине 30. августа 2020. године.

– Десет година нико није успио да нас поткупи, корумпира, никада нисмо подржали власт која има везе са ДПС. Постојимо зарад Херцег Новог, бавимо се локалним темама, јасно смо се декларисали као противник ДПС политике. Новска листа је сачињена од Новљана, локал патриота и бавимо се темама од интереса за наш град. Повјерење грађана у Новску листу расте из дана у дан, а то показују и нове политичке анкете које би требало да угледају свјетлост дана, казао је Суботић.

Одборнички клуб сада има девет одборника јер су бивше чланице СНП Славица Божовић и Милица Костић препознале искреност Новске листе која жели просперитет граду, а у чијем дјеловању нема тајни нити скривених тежњи. Као најбронији одборнички клуб у локалном парламенту, немају намјеру да траже било какве уступке у руководећим позицијама, каже Суботић.

– Не пада нам на памет да ишта више тражимо, али обећавамо да ће сједнице бити чешће, материјали бољи, да ће наставити да ради онај двојац који сам помињао Катић – Коњевић и да радимо у циљу просперитета града, казао је Суботић.

Додаје да, у сусрет локалним а можда и парламентарним изборима, Новска листа мора да буде примјер свима на локалном али и државном нивоу.

Истиче да Новска листа не жели да преговара са Уром због одлуке о формирању мањинске Владе, те да је у новском парламенту Ура заступљена са два одборника, што простом математиком, наспрам Новске листе која има девет, даје јасну слику које тај ко може представљати апсолутну већину и моделовати одлуке од значаја за град.

Власт у Херцег Новом без партиципације Новске листе не може да функционише нити да буде стабилна.

– Договори су трајали око 40 дана, било је различитих мишљења, гласања против одређених одлука, али смо се договорили јер је циљ напредак града. Имамо добру сарадњу и са предсједником Скупштине Отовићем са којим сарађујем лично на међународним пројектима који дају одличне резултате.

2 COMMENTS

  1. Djeluju iskljucivo lokalno, ali ce se kandidovati za republicki parlament!? Naravno ne samostalno vec ce podrzati Demokrate a ovi ce im osigurati predstavnika… Jao, jao… Politickih igrarija…

  2. Jedina originalnost kojom se ova partija istakla u odnosu na druge su – crtići!
    A crtići i video igrice udaljavaju djecu od knjige.
    Neka barem naprave od Gorskog vijenca i Na Drini ćuprija crtiće kako bi ih prezentirali novim generacijama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here