Стринбергов „Отац“ два вијека након настанка актуелизује исте породичне проблеме

Херцегновска позоришна публика имала је прилику да у Дворани Парк синоћ види ремек дјело шведског писца и зачетника модерног театра Августа Стринберга „Отац“, у извођењу позоришта „Миливоје Живановић“ из Пожаревца.

Након два вијека од објављивања Стринберговог дјела, које је написано у постељи психијатријске клинике, породицу муче исти проблеми, што га на неки начин чини безвременским, појашњава редитељка и глумица, Драгана Стојановић.

Драгана Стојановић, редитељка и глумица

– Иста су раслојавања и несугласнице, исти сукоби унутар породице, тако да је дјело на путу да коминицира како са садашњим, тако и са будућим гледаоцима – наводи она.

Кроз причу о очинству, Стринберг пише о вјечном сукобу мушког и женског, у којем углавном женски свијет односи побједу, сматра Стојановић.

– Стринберг је нагињао мајци и презирао оца. Има ту доста личног искуства, тако да је драму посветио љубави према мајци, с правом, на неки начин, чини ми се. Мада су се овдје равноправо борили за наклоност дјетета и једна и друга страна – казала је она.

Ансамбл пожаревачког позоришта вечерас ће у Дворани Парк одиграти представу „Генерална проба самоубиства“, по тексту Душана Ковачевића.

Ова савремена прича на специфичан начин, уз помоћ подтекстуалног хумора и сатире кроз гротексне и хиперболичне ситуације освјетљава сложену проблематику морала и идентитета данашњег друштва и његове борбе за егзистенцију.

Улоге тумаче: Драгана Стојановић, Наташа Илић, Зоран Матијевић, Милан Илић и Драган Николић.

Почетак представе заказан је за 20:30 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here