Штрајк у просвјети најављен од 19. фебруара, у Херцег Новом без подршке у двије школе

Синдикат просвјете донио је одлуку о организовању штрајка од понедјељка 19. фебруара. Предсједник Синдиката Радомир Божовић, на конференцији за новинаре у Подгорици, саопштио је да близу 70 одсто просвјетних радника подржава штрајк, а да се он неће осјетити у вртћима и ресурсним центрима. У Херцег Новом, по ријечима потпредсједника Главног одбора Синдиката просвјете Оливера Јаковљевића, за сада, у штрајк неће ступити све школе.

Како је казао Јаковљевић, штрајком не затварају врата преговорима са Владом, али су принуђени да га започну.

– Понудили смо им руку разумијевања, али они ћуте и чекају да дође моменат када треба да почне штрајк. Понашају се јако неозбиљно. Штрајк није игра, казао је Јаковљевић.

У Херцег Новом подршку штрајку дали су просветни радници Средње школе „Иван Горан Ковачић“, основних школа „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“ и вртићи, казао је Јаковљевић:

– Имамо школе које желе да обуставе наставу и држе минимум процеса рада који је донио Главни одбор. Има и школа гдје  се боје и нису свјесни да се за своја права морају изборити радикалнијим мјерама. Повлаче се због страха да не остану без посла, да се надокнађује настава, раде суботе…

Јаковљевић подсјећа да су министарствима просвјете и финансија понудили четири модела који би били прихватљиви просвјетним радницима али су надлежни за рјешавање овог питања остали при повећању нето плате за 15 одсто до краја трећег квартала што, како каже, Грански колективни уговор не препознаје.   Оно што предвиђа ГКУ је увећање зарада од 1. јануара 2024. године за 10 одсто.

Представницима Синдиката понуђен је састанак у недјељу у 17 сати са министрима просвјете и финансија, док је састанак  у Агенцији за мирно рјешавање спорова сутра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here