СТИГЛА ПОДРШКА БИВШИМ РАДНИЦИМА ВЕКТРА БОКА – ПРОТЕСТ СЕ НАСТАВЉА И ТОКОМ НОЋИ

218

Подршку бившим радницима Вектра Боке, који су јутрос започели протест испред хотела Плажа, пружили су Максим Вучинић, предсједник Комисије за праћење приватизације, Весна Милошевић, представница мањинских акционара РВИ и грађанин Милан Зарић. Како су и вечерас поручили окупљени радници, протест којим траже остварење својих права, неће бити прекидан ни током ноћи, а ново обраћање најављују за ујутро у 8 сати.

Слика хотела Плажа је слика читаве Црне Горе коју је као такву оставио грађанима бивши режим, казао је Максим Вучинић у обраћању радницима.

-Као нова социо-одговорна власт, уз вас смо и желимо да вам пружимо подршку и кроз институције а ако треба и уличном борбом која нам је постала основно средство за остваривање сопствених права. Желим да истрајете на овом путу док се не ријеше ваши захтјеви, на првом мјесту социјални статус, егзистенција. Многи од вас нису успјели да се пријаве на Биро, нису успјели да оду у пензију, а остали су вам дужни и новац који сте зарадили мукотрпно радећи. Истрајте до краја, достојанствено као и до сада, поручио је Вучинић.

Борба коју су започели није лака, али ће покушати на нивоу града да покрену већу акцију, казала је Весна Милошевић радницима поручујући да издрже и да нису сами.

-У оваквој борби нисте ни ви ни ми једини, има их још доста али на жалост нису организовани. Борба коју водите је ужасна, а желите само оно што има сваки грађанин ове државе и овог града, а то су услови за рад и живот, да уживате у пензионерским данима али нажалост пензију не можете да остварите јер се неко поиграо са нашом и многим другим судбинама. Ови који су то кројили, нажалост нису ту. Од једног дивног медитеранског града какав је Херцег Нови, покушали су да направе ругло. Они који су одлучивали о томе, нису знали шта је ни укус ни мирис Медитерана. Надам се да долазе младе генерације људи које желе да остану у овом граду, да пруже много више него што су ови први 15 година. Истрајте у вашој борби, помоћи ћемо колико можемо, казала је Милошевић.

Ријеч је о једној незапамћеној, пљачкашкој приватизацији која је осакатила раднике и туристичка град у сваком смислу и није једина оваква приватизација, казао је у својству грађанина Милан Зарић.

-Ако не истрајете сада, тешко да ћете успјети. Добри домаћини су од једног лежаја стварали апартман, па кућу, од куће мотел и хотел. Невјероватно је како је овај господин, ако га тако могу назвати, када је постао власник ХТП Бока, све ово уништио. Не могу ништа друго да кажем него да је ово систематски урађено. Имам јасну и конкретну поруку за нашу Владу и нашег премијера – вратите имовину радницима ХТП Бока! Процесуирајте оне који су ову пљачкашку приватизацију спровели, затворите их! Од њихове имовине наплатите штету, ако је икако можемо наплатити, штету коју су начинили држави и Херцег Новом. Истрајте! – казао је Зарић.

Предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“ Ђорђе Рајак каже да неће одустајати до испуњења свих захтјева – уплата доприноса и пореза, заосталих зарада, свих потраживања која су потврђена у судским поступцима, као и отпремнине, које им, тврде радници следују по закону.

За ХТП Боку се знало не само у нашој држави него и у свијету, а а данас је случај за СДТ, казао је Рајак.

-Ово је 51. скуп који организујемо и на њему смо доживјели да руководство Вектра Боке умјесто да разговара са нама, пријети у саопштењима. Директор је мистериозно нестао, овдје није изашао а зна пријетити кривичним пријавама. Ми се тога не бојимо. Ми смо достојанствени. Поручујемо господину Милићу, молимо Вас што прије кривичну пријаву јер нам се лакше бранити него нападати.

Он је подсјетио да је ХТП Бока оштећена за 50 милиона еура, а да Специјално државно тужилаштво ћути, као и г-дин Поповић. Такође, истакао је да је сву документацију на коју се позива потписивао директор Милић Поповић.

Радници окупљени око НВО „Бивши радници Вектра Боке“ настављају протест и током ноћи. Подсјећамо, јутрос су надлежнима дали рок од 36 сати да им исплате сва потраживања. Уколико то не ураде, започеће штрајк глађу.

О јутрошњем почетку протеста прочитајте овдје https://rthn.co.me/poceo-protest-bivsih-radnika-vektra-boke/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here