СТИГАО И ТРЕЋИ БРОД ЗА ОДВОЗ ГРИТА ИЗ БИЈЕЛЕ

Брод Шенон ривер (Shannon river) упловио је данас у Бијелу а њиме  ће ка Севиљи наредне седмице  кренути посљедње количине грита складиштене у процесу ремедијације тла на том подручју.

Брод Шенон ривер је за превоз генералног терета а плови под панамског заставом. Подсјећамо у сриједу је из Бијеле испловио брод Дакота са 7.500 тона контаминираног земљишта, док је на брод Музафер беј који је испловио прије шест дана укрцано 5.300  отпада из некадашњег бродоградилишта. За одвоз контаминираног земљишта очекује се долазак још седам или осам бродова.

Пројекат ремедијације земљишта и извоза опасног грита и контаминиране земље у бившем Бродоградилишту Бијела реализује француска компанија ВАЛГО од 2018.године. Санација ове важне еколошке тачке по уговору би требало да буде завршена 30. јуна ове године и њену реализацију држава Црна Гора спроводи у сарадњи са Свјетском банком.

На простору некадашњег бродоградилишта биће изграђен Центар за ремонт мега јахти и јахти. Концесију над бродоградилишном луком добио је конзорцијум Адриатик Маринас (Adriatic Marinas) Тиват и Драј докс (Dry Docks World – Dubai LLC) УАЕ, који је у Црној Гори основао компанију Адриатик 42.

Укупни планирани износ за инвестицију у прве три године износи 20 милиона еура. Уговором је предвиђено да инвестициони период почиње тећи од дана предаје Извјештаја експерта којим се потврђује да је концесионо подручје очишћено од  загађења, како би концесионар започео реализацију инвестиционог плана. Анексом 2 који је Влада потписала са конзорцијумом, пролонгиран је почетак инвестиционог циклуса на 31. децембар 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here