Штићеницима дома у Бијелој 40 аудио књига из Библиотеке за слијепе

Библиотека за слијепе Црне Горе из књижног фонда донирала је 40 аудио публикација за дјецу Дјечијег дома “Младост”, у оквиру кампање донација разним установама у Црној Гори. Донација је била и повод за састанак челника обје установе.

Библиотека је у претходном периоду већ имала неколико донација, па су у руководству одлучили да обрадују штићенике Дома у Бијелој, прича за РТХН директор Библиотеке за слијепе, мр Божидар Денда.

– Жељели смо да дјеци која живе у тој установи омогућимо и олакшамо дружење са књигом и да им на тај начин омогућимо стицање и прошитивање знања, опште културе, културе говора, али и да учинимо нешто по питању њихове љубави према читању – наводи он.

Денда истиче да аудио књиге нису само за особе са оштећењима вида, већ за све који воле да читају, а библиотекарке Сеада Никочевић и Ана Ђуровић потрудиле су се да одаберу наслове који су прикладни узрасту свих малишана у Дому.

– То су дјела лијепе књижевности за дјецу, домаћи и страни аутори, за малишане најмлашег узраста до тинејџеркосг периода. Међу књигама је и дио лектире за основну и средњу школу. Оно што би, према нашој процјени, било интересантно и прилагођено њиховом узрасту – казао је Денда.

Састанак је, како прича Денда, прошао у садржајном разговору са директорицом Дома Марелом Савић, која је изразила захвалност, као и наду да ће аудио публикације заиста бити корисне штићеницима.

– У квантитативном смислу, ријеч је о скромнијој донацији, то није неки превелики број књига, али је гест он на шта полажемо пажњу и желимо да истакнемо да овим показујемо отвореност за сарадњу. На некин начин испитујемо и терен, да видимо колико ћемо да заинтригирамо ту дјецу да читају. Уколико се покаже да смо на добром путу, није никакав проблем да у неко скорије вријеме упутимо нову донацију – истакао је Денда.

На састанку је било ријечи и о резултатима постигнутим у раду обије Установе, те и о могућностима наставка сарадње.

Библиотека за слијепе, поред Дома, донацијама је помогла поједине предшколске и школске установе у Подгорици, Клинићки центар, Психијатријску болницу у Котору, Дому старих у Рисну, а на јесен у плану је наставак ове акције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here