Статус подстанара – извор неправде и социјалне неједнакости

Из НВО Удружење подстанара Мој дом упутили су посланицима Скупштине Црне Горе отвoрено писмо у којем апелују да се ријеши проблем становања подстанара, који је, како наводе, постао све већи извор неправде и социјалне неједнакости.

Истраживања Удружења су показала да се подстанари у Црној Гори суочавају са бројним изазовима, укључујући високе трошкове закупа, неадекватан квалитет стамбеног простора, нејасне правне регулативе и недостатак подршке приликом решавања спорова са станодавцима, наведено је у писму.

Ови проблеми су само симптоми лоше стамбене политике у
Црној Гори, која игнорише потребе и интересе најрањивијих чланова заједнице.

– Умјесто да се бавите овим хитним питањем које директно утиче на квалитет живота многих грађана, чини се да је већина вас посланика/посланица у Парламенту Црне Горе одлучила да затвори очи пред тим проблемом и да приоритет даје политичким играма и интересима. Одсуство воље да се суочите са овим питањем и да се предузму конкретни кораци ка његовом рјешавању представља издају поверења које су грађани указали вама као њиховим представницима – наводе у писму из овог Удружења.

Подсјећају да је одговорност посланика/посланица да штитите интересе свих грађана, укључујући и оне који су најрањивији и крајње маргинализовани.

– Позивамо вас да се хитно позабавите проблемом становања подстанара и да предузмете конкретне кораке ка унапређењу стамбене политике у нашој земљи. Надамо се да ћете показати храброст и лидерство у решавању овог важног питања и да ћете се поставити на страну правде и солидарности са свим грађанима Црне Горе – наведено је у отвореном писму НВО Удружења подстанара Црне Горе Мој дом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here