Стартовала прва Улична трка ослобођења Херцег Новог

Након прве “Тротинетијаде” која је окупила око 400 малишана из вртића, и “Трке радости” на којој је учествовало преко 500 новских основаца, у част Дана града у 10:30 је стартовала и „Улична трка ослобођења Херцег Новог“, у организацији  Триатлон клуба Херцег.

Са платоа Општине Херцег Нови стартовало је око 125 такмичара, а Лука Чупић из ТК Херцег Нови подсјећа да је идеја о организацији уличне трке потекла још прије пар година.

-Ове смо добили подршку  Општине Херцег Нови, јер ова манифестација изискује финансијска средства. Они су нам изашли у сусрет као спонзори, пошто је ова трка уједно поклон грађанима и осталим  становницима Црне Горе и региона, да дођу да потрче, да се друже, и проведу један лијеп дан у нашем граду.

На манифестацији учествују тркачи из свих крајева Црне Горе, међу којима је и неколико врхунских атлетичара.

-Већином су такмичари из Црне Горе, малтене из свих њених градова, имамо и пар професионалних атлетичара, а мало је жалосно што је само трећина Новљана. Њих је требало да буде макар половина, па се надамо да ће следеће године бити већи проценат наших суграђана. У мушкој конкуренцији имамо нашег суграђанина Жељка Дабовића који је првак Црне Горе у полумаратону, а ту је и  Слађана Пејовић која је учествовала на четири Олимпијаде и најуспјешнија је црногорска такмичарка у историји овог спорта.

Чупић је задовољан одзивом, и вјерује да ће ова манифестација постати традиционална

-Ми смо ставили лимит на 150, а пријављено је 125 такмичара, што је добар одзив. Процјена је да ће први такмичари проћи кроз циљ знатно испод 20 минута, а последњи за око 45 минута, након чега слиједи додјела медаља, трофеја и диплома најбољима. Надам се да ће овај догађај постати традиционална, јер заиста имамо услове за одржавање једне овакве трке. Ове године се град стварно потрудио да обиљежава свој дан на један веома лијеп начин, кроз спортске и културне манифестације, а ово је један од лијепих дограђаја у Херцег Новом.

Манифестацију је отворио предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, који је у двострукој улози – као представник покровитеља, али и као учесник Уличне трке ослобођења. 

-Вјерујем  да су обје улоге у неком тренутку тешке, али ово радим из љубави, пошто сам се раније бавио атлетиком и вјерујем да ћу успјети да истрчим ових пет километара. Као што видите окупио се велики број Новљана, имамо и доста гостију са стране и вјерујем да ће ово бити истински спортску угођај за све нас. Превасходни циљ ове спортске манифестације је да подстакнемо наше младе суграђане, и уопште све Новљане, да се више рекреативно баве спортом. Велику улогу у популаризацији атлетике и трчања има Триатлон клуб Херцег Нови и вјерујем да ћемо и убудуће успјешно сарађивати, поручио је Отовић.

Такмичари су се са платоа Општине на Тргу маршала Тита, Његошевом и улицом Сава Илића упутили ка хотелу “Палмон Баy” у Игалу, потом Обалом Николе Ковачевића и Шеталиштем Пет Даница трче до градске луке Шквер. Одатле настављају степеницама до трга Николе Ђурковића, затим трче улицама старог града ка Градској кафани, и назад према Тргу маршала Тита, гдје је и циљ трке.

Нови, а ради „Уличне трке ослобођења“ од 9:45 до 12:00 сати ће бити забрањен саобраћај улицама Сава Илића, Његошевом и улици Саве Ковачевића, на потезу од хотела “Палмон Баy” до хотела “Плажа”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here