Стари занати оживјели кроз креативност и умјеће наших суграђанки

Рукотворине настале у оквиру пројекта “Стари занати чувари културне баштине” синоћ су биле пред публиком у Спа галерији Института. НВО Маре Маре окупио је десет полазница које су користећи технике шивења, веза и хеклања израдиле преко стотину рукотворина и сувенира који су инспирисани морем и насљеђем Боке и Црне Горе.                   

Данашње вријеме заборавља на старе занате, али их се наше мајке и баке веома добро сјећају, а њиховом употребом учиниле су овај регион и државу препознатљивом и по томе, казала је отварајући изложбу Милена Шћекић.

Милена Шћекић

– Управо су оне кроз историју својим дјеловањем утицале на стварање и очување културне баштине и капитала којим се дичимо и којим располажемо. Идеја и циљ пројекта је да се на нове, ефикасније, иновативне начине треба да се подсјетимо старих заната на које смо сви поносни. Током радионица учеснице су стицале нова искуства, а намјера је да се подстакне цјелокупна заједница, локалне институције и организације да се више пажње посвети очувању ових заната, казала је Шћекић.

Пројекат је трајао од средине јула прошле до марта ове године, у просторијама НВО Маре Маре у Институту, казала је у име ове организације Дубравка Раичевић.

– Учествовало је десет жена које су током шест мјесеци кроз 32 радионице ручног рада и 16 за израду сувенира, техникама старих заната – шивења, везења, хеклања, израдиле преко стотину рукотворина и сувенира, казала је Раичевић.

Стицање нових вјештина и тимски рад били су нешто што им је причињавало посебно задовољство током рада, казала је учесница пројекта Станка Радошевић.

Станка Радошевић

– Свака се од нас пронашла у нечему што јој је било најзанимљивије, а мени је било кројење и шивење. Било би пожељно да се отвори још оваквих радионица јер је било веома занимљиво и изузетно корисно, а резултат нашег рада је видљив, казала је Радошевић.

Бојама и моделима производа, креативношћу полазница радионице, одушевљена је Ивана Влаховић која је посјетила изложбу.

Ивана Влаховић

–  Свиђа ми се и морски мотив, а како сам из туристичке бранше, примјетила сам доста експоната који би могли да послуже као сувенири. То ми се посебно допада јер одлично осликава наш крај, казала је Влаховић.

Пројекат „Стари занати чувари културне баштине” имплементиран је у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD)2, који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори реализује се у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је „Costal Mastel” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here