Срђан  Марловић међу представницима Црне Горе на Бијеналу архитектуре у Венецији

На 18. Бијеналу архитектуре у Венецији Црну Гору ће представљати мултидисциплинарни тимови аутора из наше земље и свијета, а међу њима је, захваљујући значајним референцама и Новљанин, архитекта Срђан Марловић. За разлику од осталих аутора који су углавном изабрали да афирмишу неке од општих архитектонских процеса, Марловић је одабрао херцегновске теме.

Тема Бијенала је “Лабораторија будућности”, а  рјешења аутора из Црне Горе биће представљена  у историјском здању Палате Малипиеро.  Комесар црногорске поставке је Владан Стевовић а  кустос Зоран Лазовић. Аутори из наше земље указују на капиталне и хитне теме контакта природе и насљеђа, нове архитектуре и пејзажа, или показују да “Будућност кармички настаје из прошлости”.  Марловић је  у складу са овим одредницама дефинисао три теме.

Прва се односи на Мезалуну, Цитаделу и њену обнову. Наслов је  Континуални дисконтинуити: спутана изражавања и замагљена сјећања – Тврђава Мезалуна, градске зидине, куле и бастиони у Херцег Новом. Градска  структура западног града и обнова западног профила, градских зидина и иконичних структура дефинисана је истраживачким поступком насловљеним: Импресије прошлости и експресије садашњости: између конзерваторске утопије и дистопије  –  историјска урбана структура, градске зидине и бастиони у Херцег Новог.  Геоморфолоски феномен  „љути крш“ и његов архитектонско урбанистички и туристички потенцијал трећа је тема с насловом Архитектонизација пејзажа: разоткривање скривеног – Љути Крш у Херцег Новом.

Марловићева посебна замисао заправо је афирмација Херцег Новог као веома специфицног и важног града на нашој културно-историјској и архитектонској мапи. То је  први пут у склопу црногорске поставке да се  афирмише један конкретан град, будући да су до  сада  представљане само опште и универзале архитектонске концепције, па ће овај наступ на Бијеналу бити од великог значаја за афирмацију Херцег Новог који никада раније није  био предмет представљања на некој свјетски значајној архитектонској смотри овог ранга.

Срђан Марловић је  архитекта, архитекта конзерватор и хералдичар, добитник је тридесетак међународних и националних награда за архитектуру, а међу њима су и награде за пројекте изведене у Херцег Новом.

Херцег Нови  према Марловићевој  оцјени каска за градовима региона  по обнови   градитељске баштине.  Град који је, како каже,  “фузија историјских антагонизама и оставштина различитих освајача”  заокупља пажњу и “ препознатљивом драматичном конфигурацијом терена на коме је оформљен” отуд је фокус његовог интересовања  првенствено на структури Старог града, на зидинама и тврђавама.

Покровитељ учешћа Црне Горе на 18. Бијеналу архитектуре је Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, а организатор Директорат главног државног архитекте – Дирекција за развој и промоцију архитектуре.

Предотварање Павиљона Црне Горе биће  19. маја  а за  јавност од 20. маја до 26. новембра 2023. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here