Служба заштите и спасавања: Безрезервно посвећени у години изазова

Припадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови, успјели су током године, на прави начин да одговоре изазовима и  благовремено реагују  у бројним  критичним ситуацијама.

Новски ватрогасци, односно, спасиоци, су цијело љетос били ангажовани у гашењу пожара, док су у сезони киша помогли у случају поплава. Честе су и интервенције приликом запаљења димњака и инсталација у стамбеним и привредним објектима, казао је, гостујући у емисији Новско јутро, командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић. Осврнуо се на годину на измаку у којој су имали пуно посла:

– На наше и задовољство свих грађана, туриста успјешно је одрађен посао. Било је доста пожара, у већини случајева на неприступачним теренима. Велике површине су опожарене, што је било захтјевно за ватрогасце. Изазов је био велики и успјели смо да се изборимо са свим што нас је снашло у овој години. Одмах након пожара, наступили су кишни дани, дошло је до поплава. Наша служба је и ту реаговала. Радимо завршни извјештај, тако да ће бити обухваћено све  што је било током године. Још једном морам констатовати да је Служба заштите и спасавања показала да има капацитета, припадници службе, спасиоци, одреаговали су професионално, оцијенио је Ћировић.

Он истиче да су спасени многи објекти, материјална добра, а што је најважније нико од грађана, туриста, спасиоца, није задобио ни једну повреду у  овим пожарима:

– Било је ситуација, које су биле доста ризичне, потенцијалне опасности биле су присутне на сваком кораку, а завршило се без повређених  и већих материјалних штета, када знамо да се ватрена стихија на опожареним локацијама приближила и кућама. Покушавамо да превазиђемо дјечије бољке у овом послу. Надамо се да ће у доношењу нових закона то бити знатно ефикасније ријешено. И ове године смо имали знатну помоћ колега из сусједних градова, пилота Војске Црне Горе, који су се несебично заузели приликом гашења пожара. Локална самоуправа је одрадила знајачан дио посла, као и локални привредници. Сви су се препознали да могу да помогну, што је било од велике користи и све службе су се ставиле на располагање, подсјетио је Ћировић.

Било је ситуација гдје се ватра приближила на пар метара до кућа, као што је било на Њивичком путу, Подима, у Каменарима и другим пожаром захваћеним, подручјима:

– За нас нема препрека, на првој линији заштите, чему смо безрезервно посвећени. Уиграна смо екипа. Неки моменти су захтијевали велики напор, велико одрицање. Ухапшено је једно лице, које је подметало пожаре. У једном дијелу склопило се, све што је потенцијални ризик за пожаре, у једној години, суша и пироман и бура, све то распирује пожар да букти, али смо успјели да се некако изборимо из свега тога. Стекли смо ново искуство, поготово, што су били придружени  и нови припадници Службе, па су и они видјели да је посао јако тежак, ситуација која захтјева велика одрицања. Мора да се воли овај посао, мора да се тимски ради. Било је то ватрено крштење, али на сву срећу, све се добро завршило, подсјећа Ћировић.               

Он истиче, да законска регулатива из ове области не прати реалну ситуацију на терену, са којом се суочавају спасиоци, службе и сви остали. Закон није дефинисан, па се ради  на томе да се промијени. Конкретно, у случају пожара, држава захтјева да се исцрпе сви ресурси на нивоу државе, па тек онда да се потражи међународна помоћ.  

– Нама је у једном тренутку понуђена и помоћ од стране Републике Хрватске, а како нисмо били исцрпили ресурсе, на нивоу државе, тако нисмо ни могли добити помоћ наших комшија. Ради се да се промијене прописи. Закон је донесен 2007. године, много се промијенило у систему. Све земље имају Закон о заштити од пожара и Закон о ватрогасцу. И ми то тражимо, како би се положај ватрогасца што боље дефинисао. Код нас је доста изостављено. Настојимо да са државним институцијама креирамо и закон од пожара и закон о ватрогасцу, гдје би систем био свеобухватнији. Службе на локалном нивоу су носиоци овог система и уколико се деси неки акцидент прве су на удару службе. Држава би требало да буде носилац система, да држава има оперативне јединице и у синергији са локалним заједницама да дејствује, тамо гдје је потребно, сматра Ћировић.

 Херцегновска Служба је адекватно опремљена:   

– Неке службе  су адекватно опремљене у техничком и кадровском смислу, многе то нису. Херцег Нови има срећу да је локална самоуправа препознала значај Службе заштите и спасавања. Јако је битно да се улаже у Службу. Наша роба, опрема је скупа и потрошна и константно мора да се обнавља. За сада се то чини и на дневном нивоу. Тежимо да нову опрему набавимо кроз локалну самоуправу и донације, навео је Ћировић.

У оквиру Међународног пројекта „Flood and fire“ посредством Секретаријата за друштвене дјелатности и  међународну  сарадњу Општине Херцег Нови, Служба је добила дио опреме, која ће допринијети побољшању квалитета  рада. Захвални смо што су препознали да треба улагати у Службу. Са партнерима у пројекту колегама из сусједства, одржали смо заједничке вјежбе. У Херцег Новом је одражана  завршна вјежба, прије тога била је у Хрватској и Босни и Херцеговини. Са колегама из окружења, одржали смо конференције и стручна предавања, о томе шта би се требало унаприједити у нашем послу, прича Ћировић.  

У посљедње вријеме помажу суграђанима у поплављеним објекатима, када дође до обилних падавина. Постављали су вреће са пијеском испред угрожених објеката. У поједним каналима и потоцима долази до зачепљења и због смећа, које несавјесни нелегално одлажу.

За ватрогасце, спасиоце, спектар послова је велики. Опис послова ватрогасца није законом дефинисан. У Служби су на располагању 24 сата. Грађани могу нон – стоп да их контактирају у Ватрогасном дому.

– Иако у многим случајевима није у опису посла ватрогасаца, они се одазивају и излазе на лице мјеста и са лијепом рјечју се обраћају. То грађани препознају и захвални су на помоћи у многим ситуацијама. Ми смо ту због грађана, објашњава Ћировић.

У Служби заштите и спасавања скрећу пажњу грађанима да очисте димњаке, провјере електричне инсталације, које су више од пола узрока пожара:

– Молим грађане да не одлажу пепео у контјенере, чиме би могли да изазову пожар. Употреба петарди и ватромета могу да проузрокује нежељене ефекте. Молимо родитеље да дјеци објасне шта петарде и ватромет могу да проузрокују. Разумијемо дјечију радост око празника, али експлозивна средства могу да нашкоде и њима и околини. Бићемо срећни ако смо превасходно здрави, заштићени, а овако се излажемо ризику, поручио је Ћировић.                                                    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here