Скупштина више неће давати сагласност на избор директора комуналних предузећа

Предлозима одлука о измјенама и допунама одлукао оснивању  ДОО Чистоћа и ДОО Комунално стамбено, а које су усвојили одборници на 17. сједници локалног парламента, избор извршног директора неће потврђивати Скупштина општине Херцег Нови. Одбијени су амандмани који су поднијели одборници ДПС и одборник ГГ „Нови побјеђује“ Марко Лучић да се у члану 5, ставу 9 Одлуке дода да се одлука о избору извршног директора ипак потврђује на Скупштини.

Замјеник директора предузећа Комунално стамбеног предузећа  Младен Ростовић казао је да усвајањем ове одлуке извршни директори предузећа неће имати обавезу према одборницима.

-Ова одлука вас лишава једног права, да дајете сагласност на избор извршног директора комуналног предузећа. Ни у једном закону не пише да је то забрањено. У неким пријашњим је писало да је то обавеза. Ви усвајате оснивачки акт, статут, а ова данашња одлука то не предвиђа, што значи да ви више нећете моћи да утичете на избор директора, а они више неће имати обавезу према вама, рекао је Ростовић.

Младен Ростовић, замјеник директора Комунално стамбеног предузећа

Образлажући предлог одлуке Секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић казао је да су предложене одлуке у складу са законом о комуналаним дјелатностима и привредним друштвима.

Василије Сеферовић, секретар за комуналне дјелатности

-Скупштина бира бордове директора и преко њих контролише директора, тако и у Закону  пише. Што се тиче усвајања цјеновника, продаје основних средстава то  се може само урадити уз сагласност Скупштине. Сваки акт Секретаријата прође филтер Службе за усклађивање прописа, и када добијемо позитивно мишљење иде на сагласност Скупштини, казао је Сеферовић.

Он је поручио да ће сви директори комуналних предузећа имати обавезу да представљају програме рада и и финансијске планове док је он на челу Секретаријата.

Одборник ГГ Нови побјеђује Марко Лучић је казао да контрола никада није вишак, поготово у ситуацији гдје је партијско запошљавање ухватило маха, а нарочито на  руководећим функцијама.

Одборник ДПС Владимир Косић је  рекао  да се новом одлуком Скупштини и грађанима одузима право одлучивања у јавним предузећима и тражио је да опозија добије једног члана у управним одборима, како би имали увид у рад одбора и извршног директора.

Он је тражио и да се повуче тачка – избор и именовања.

Никола Радман (УРА) казао је да је задатак одборника да се баве саставом одбора директора и кога ће изабрати, а одбор нека се брине кога ће изабрати за директора.

-Треба да нам одговара предсједник борда и борд, а не извршни директор. А то што ми хоћемо политички да контролишемо и једне друге, ја за то нисам. Ми ћемо подржати ове двије одлуке, казао је Радман.

Са његовим излагањем био је сагласан и одборник ГГ Нови побјеђује, Зоран Лазаревић који је казао да су интенција законодавца и демократска стремљења да се утврђује одговорност, а не контрола.

-Имамо пуну одговорност кога бирамо у Одборима директора. Као правник сам на становишту да Закон треба испштовати до краја.

Одборница клуба „Досљедно за Херцег Нови“ Славица Божовић  казала је да ће гласати против предложеног  амандмана, те да је на одборницима одговорност приликом одабира Одбора директора.

Славица Божовић, клуб одборника Досљедно за Херцег Нови

-Морамо повећати ту нашу одговорност и бирати квалитетне људе који ће одговарати за рад у привредним друштвима, рекла је Божовић.

Одборница Новске листе Јасмина Коњевић казала је да извршни директор и директор није исто и да  предузећем управљају, по Закону, одбори директора.

-Скупштина бира одбор директора, одбор одговара Скупштини и има колективну одговорност за одлуке које донесе. Директор само треба да спроведе одлуке одбора, казала је Коњевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here