СЈЕЋАЊЕ НА НОБ АНЂЕ РАДУЛОВИЋ МУЈАНОВИЋ

Прије 77 година борци Прве Бокељске, Десете Херцеговачке у садејству са јединицама Друге Далматинске бригаде ослободили су Херцег Нови. Током борби живот је изгубио 280 људи, сјећа се некадашња скојевка Анђа Радуловић Мујановић.

У 97. години она је оживјела сјећања на славне догађаје, који су претходили ослобођењу Херцег Новог. Прича да је у тешку и неизвјесну борбу отишла добровољно, а ту патриотску одлуку донијела је самоиницијативно, без икаквог подстицаја са стране.

– Постојале су тада организације СКОЈ-а, ми смо примљени и морали смо дати ријеч да ћемо извршавати све задатке и да ћемо бити здрави и да не попустимо ни мрвицу, никоме – прича она.

Све вријеме рата активно је учествовала у борбама, као и велики број суграђана који су били добро организовани прије свега као борци Оријенског батаљона, оформљеног 9. новембра 1941. године. Његово расформирање довело је до разарања домова и одвођења становништва у логор Мамула.

О том периоду Анђа прича са јаким емоцијама, јер је и сама била заробљеник као и сва њена породица и родбина. У међувремену је формирана и прва Бокељска бригада, чији је била борац од самог оснивања. Ова бригада је показала врхунски резултат антифашистичког и родољубивог расположења становника, нарочито омладине. Циљ је био ослободити Боку, а након Мојдежа и Суторине борба је настављена.

– У Херцег Нови смо дошли на Шпањолу, па се подијелили: Зеленика, Мељине, свака чета… свуда нас је било. Ништа нисмо могли урадити. Нјемци су били на мору, а ми смо пришли у Мељинама уз саму обалу, рушили смо им цесте, мостове. Све им покваримо, па кад иду колима, задатк је био да се по двоје пењу са сваке стране тунела и гађају их бомбама – наводи Анђа.

Прва Бокељска бригада је од свог формирања до завршетка рата храбро и са примјереним осјећајима за политички рад са грађанством извршавала све постављене задатке. Велики допринос је дала у ослобађању Боке, Будве, Улциња….као и сијеверних дијелова Црне. За ову бригаду II Свијетски рат завршен је сукобом са балистичким јединицама на Косову и Метохији 10. септембра 1945. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here