СЈЕЋАЊЕ: МИЛОШ ШОБАЈИЋ

Један од највећих наших сликара и вајара данашњице Милош Шобајић преминуо је данас у Београду, од посљедица корона вируса.
Шобајић је рођен 1945. године у Београду. Дипломирао је на Академији визуелних уметности у Београду 1970. а од 1972. године живио је и радио у Паризу.
Током каријере излагао је на више од 400 групних изложби у земљи и иностранству. Фасциниран је, био Херцег Новим свим оним што је видио и доживио. Често је навраћао у наш град, а прије 12 година урадио је рад „Умјетникова рука“ коју је поклонио ВПК „Јадран“ која је дуго била изложена на базену на Шкверу.
Када је почела рекострукција овог спортског објекта склоњена је на локацији испод Титове виле у Игалу у близини Института да би прије пар година и нестала са тог мјеста.
За Шобајића познаваоци кажу да је романтик у души, а бунтовник на платну. Ту изјаву он је објашњавао гостујући на нашем Радију чињеницом да воли “брутално изражавање, а не брутално понашање”, у коме слика мора да посједује енергију, што је неопходно за свако дјело.
У књизи “Сликај и ћути”, која је објављена 2018. у Београду спомиње и Херцег Нови. У контакту са новским новинарима је наглашавао да му је веома драго што се Херцег Нови потврђује као град културе, који цијени велике умејтнике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here