СЈЕЋАЊЕ: 80 ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ПОГИБИЈЕ СПАСИЋА И МАШЕРЕ

Поводом 80 година од херојског подвига морнаричких поручника Милана Спасића и Сергеја Машере, представници борачке организације СУБНОРА 1941-1945  Херцег Нови, сутра ће положити вијенац на гробу Милана Спасића на Савини.

Спасић и Машера су само неколико сати послије потписивања безусловне капитулације Војске Kраљевине Југославије, 17. априла 1941, активирали експлозив на бојном броду „Загреб” и заједно с њим у Тиватском заливу одлетјели у ваздух. Док су остали чланови посаде напуштали брод, а Италијани већ били на вратима Боке ,њих двојица су изабрали смрт умјесто  предаје и одвођења у заробљеништво.

Херојска смрт двојице морнаричких поручника чији чин одласка са животне сцене импресионирала многе, попут припадника Војске Уједињеног Kраљевства Британије, који су њима у част поставили  спомен-плочу у својој касарни на Малти још 1942. године.

О Спасићу и Машери  Французи су 1968. снимили филм „Пламен над Јадраном”, по сценарију Меше Селимовића. Они су чак су и носиоци одликовања два непомирљива режима: избјегличка влада у Лондону им је 1942. доделила Ордене Kарађорђеве звезде. Указом предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита 1973. проглашени су народним херојима. По њима су назване бројне школе, касарне, улице. У Херцег Новом, на Савини једна улица носи њихово име.

Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици у Словенији.

Скуп ће бити одржан сутра на гробљу на Савини , у 10 сати са ограниченим бројем присутних ради поштовања епидемиолошких мјера.

У оквиру обиљежавања овог значајног јубилеја, на згради Поморског музеја у Котору, постављен је пригодни банер са фотографијама морнаричких официра Спасића и Машере.

фото: Бока Њуз

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here