Сјајни музичари и атмосфера на реге фестивалу “Roots Revival”

На тврђави Форте Маре синоћ је почео други “Roots Revival Reggae Festival”,  јединствена манифестација која слави реге музику и шири поруке мира, љубави и солидарности, које су саставни дио реге покрета.

Са фантастичним лајнапом, чији је хедлајнер ове године Мајка Шамаја, који долази из колијевке регеа – Кингстона, фестивал је већ прве вечери испунио циљ, атмосфером набијеном позитивном енергијом и привукао публику из различитих дјелова свијета.

Јуче су на плажи “Жало“ наступили DJ-еви Ital Vizion и Mizizi из Србије и  Dadaman из Црне Горе, а звијезде вечери су били Micah Shemaia & Dreadites, уз које су наступили и Killo Killo Band i Hornsman Coyote.

У интервјуу за РТХН, организатор фестивала Мирсад Бркић није крио одушевљење музичарима које су успјели да довееду и посјетом фестивала, истакавши важност оваквих манифестација за промоцију реге музике.

-Са лајнапом сам изузетно задовољан. Извођачи који наступају ове године чак и превазилазе наше капацитете. Довели смо Мајку Шамају, чија је свирка већ на проби звучала као студијска верзија. Ја сам фасциниран какав је музичар у питању у шта су бројни посетиоци имали прилику да се увјере на синоћњем наступу. Задовољан сам и посјећеношћу првог дана фестивала и срећан што је моја мисија већ сада испуњена.

Фестивал је већ привукао пажњу публике из региона и широм света, попут љубитеља реге музике из Њемачке, Француске и других земаља, казао је Бркић, истакавши значај оваквих фестивала за град.

-Ми буквално мијењамо профил туриста у нашем граду. Овим фестивалом доводимо много странаца и желимо да у Херцег Новом имамо заиста широк спектар туриста из региона, али и из свијета. Циљ овог фестивала је промоција реге музике и извођача, чиме доприносимо разноликости туристичке понуде. Урадили смо праву ствар маркетиншки, направили пун круг и дигитални и принт, урадили смо промоцију у региону, имали смо и сјајан конерт за дјецу, и нема даље од тога, поручио је Бркић.

Он је истакао да је данас посебно важно да се шири порука и енергија коју носи реге музика.

-Ако нам је икад била потребна љубав, помирење и јединство, то је данас, у овом времену које је јако турбулентно и тешко, и зато смо се и појавили. То није никаква случајност. Ми смо некаква контратежа ономе што имамо тренутно у свијету, и та порука је изузетно битна. Ми дјелујемо и едукативно, упознајемо људе сq том енергијом и покушавамо да вратимо ту неку вриједност која нас чини људима.

Када је ријеч о подршци институција у граду и држави, Бркић је нагласио значај локалне подршке за реализацију фестивала.

-Без подршке Општине и ТО Херцег Нови не бисмо успели да “изгурамо” ову организацију. Међутим, подршка државе није била на очекиваном нивоу, упркос очигледној вредности догађаја.

Немања Којић, познат као Horwsman Coyote, см,атра да је „Roots Revival“ најважнији догађај за реге музику до сада на територији Црне Горе.

-Фестивал је изузетно важан за промоцију различитих поджанрова реге музике и ширење поруке мира и љубави, и добро је што се организатор бави рутс-регеом, а то је онај исконски, прави реге. Ове године су се појавила велика имена регеа са четири стране свијета, управо тог исконског регеа, па данас имамо први пут извођача са Јамајке, Мајку Шамају, који долази из центра Кингстона, града у коме је настао реге.

У оквиру вечерашњег програма, од 20:00 сати ће у дворани “Парк” наступити француски реге музичар Sir James, White Squall Sound System из Србије, МMarcus Gad & Tribe из Нове Каледоније, најбољи хрватски реге бенд Brain Holidays и DJ Mono & Selektor Deda из Црне Горе.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here