„Ситнице које живот значе“ – породична драма о рањивости и разумијевању

Позоришна публика у Херцег Новом током децембра ће имати прилику да погледа три представе, а прва на репертоару „Ситнице које живот значе“, одиграна је синоћ на сцени Дворане Парк.

Представа по тексту Лоренца Маронеа, драматизацији Ђорђа Косића и у режији Андреја Носова, чији су продуценти Центар за културу Тиват, Народно позориште Београд и Беоарт 2015. проглашена је у новембру за најбољу, по одлуци жирија публике, на “Фестивалу победника фестивала” у Раковици.

Према ријечима редитеља Андреја Носова најузбудљивија ствар иза овог позоришног процеса можда је управо та идеја да је живот обична ствар и да су избори које морамо правити исто тако обични.

-Само ми необично гњавимо са страховима, калкулацијама и идејама о томе како ће нас остатак свијета видjети. Ту негдје, око свих нас, са нама живе људи који се, као и ми, плаше да признају да је разумијевање заиста понекад сасвим довољно да се преживи, сматра Носов.

Новљани разумију и воле позориште, казао је члан глумачке екипе Младен Андрејевић додајући да је представа својеврсна „потрага за топлином”.

-Што дуже играмо, све смо бољи и људи наравно на то реагују. Знате да је симбол позоришта маска која плаче и маска која се смије и управо у овој представи постоје обје стране исте ствари – публика се смијала, а на крају плакала. Према томе, човјек је нескроман ако тражи ишта више од тога. Публика је најважнија, критика може да воли или не воли, али по публици се увијек непогрјешиво осјети кад нешто дјелује и за глумца нема веће среће од тога, истиче Андрејевић.

Оцијењује да је у представи сажето све оно што нас свакодневно окружује у животу, насиље, прељуба…

-Све то су животне, истините ситуације, због којих овај комад и „дјелује”, ништа није увеличано, прича тече и то је живот, објашњава Андрејевић.

Глумачку екипу комада „Ситнице које живот значе“, чине још Нела Михаиловић, Вања Ејдус, Душан Матејић, Нина Нешковић и Раде Ћосић.

На сцени Дворане Парк 20. децембра биће одиграна представа  „ИзлоЖЕНЕ“, у режији Сандре Вујовић, у копродукцији Независне театарске сцене „Бунт” и Центра за културу Тиват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here