Синоним за високе стандарде у образовању – Обиљежен Дан школе „Илија Кишић”

Полагањем вијенаца на бисти Илије Кишића у дворишту школе у Зеленици и на споменику борцима Народно ослободилачког рата 1941 – 1945, уз пригодну свечаност, коју су организовали ОБНОР 1941-1945 Херцег Нови и колектив школе, обиљежен је Дан ове образовне установе и евоциране успомене на младог комунисту и борца за слободу.

Вијенце су положили потпресједник Владе и министар спорта и младих Драгослав Шћекић и чланови ОБНОР-а Херцег Нови, као и директорица школе, Јелена Лучић.

Потомак Илије Кишића, Ранко Кишић поручио је да су дјела, јунаштво и хуманост бораца и савезника у Другом свјетском рату незаборавна и подсјетио на живот првоборца из Зеленике.

Ранко Кишић, потомак провоборца Илије Кишића

– Нека је нашем Илији и свим његовим саборцима вјечна слава. Захваљујући њима, слободарска Бока наставила је да буде гласовни светионик слободарства, који цијенимо у поштујемо. Илија Кишић, његово дјело и живот, прекинут у 27. години, показују да су доброта и љубав за правдом и слободом, чак и онда када све изгуби смисао, кључ опсатанка – истакао је он.

Кишић је испред споменика борцима Народноослободилачког рата у Зеленици подсјетио и на оне који су дали животе за слободу домовине и боље и праведније друштво.

– На овом споменику налазе се имена људи, хероја, који су се 1941. године, на позив Кумунистичке партије Југославије, одазвали и ступили у борбу противм срамних окупатора. Били су свјесни да у тој борби могу изгубити оно најсвјетлије сваком човјеку, а то је властити живот. Од првог дана Народног устанка у Црној Гори. 13. Јула 1941. Године учествују у Народно-ослободилачком рату и у тој славној борби херојски полажу животе на олтару слободе – поручио је Кишић.

За рођендан школе, ученици и наставници сабрали су знања, вјештине и креативност и све то упаковали школи на дар. Управо тако је било и данас, када су прославили 60. година постојања и марљивог рада ове установе, приређујући у њену част, сасвим другачији програм посвећен талентима, врлинама и вриједностима ученика и наставника, наградама, секцијама, толеранцији и заједништву које његују заједно са ученицима интегрисаних одјељења.

Директорица школе Јелена Лучић истакла је да је визија колектива да школа постане синоним за високе стандарде у образовању.

Јелена Лучић, директорица школе

– Вјерујемо да свако дијете има право на квалитетно образовање, које га припрема да буде успјешан човјек у новом добу. Могућности сваког дјетета су огромне, а наша мисија је да створимо најбоље услове у којима ће дијете у стицању знања бити задовољно и срећно – казала је она.

Потпредсјденик Владе и министар спорта и младих Драгослав Шћекић изразио је велико задовољство што је присуствовао свечаности поводом дана ОШ Илија Кишић.

Драгослав Шћекић, потпредсјденик Владе и министар спорта и младих

– Интерес нам је да помажемо што више школа, да доприносимо развоју установа за образовање и да на неки начин директорима и менаџментима олакшамо рад са дјецом и да стварамо боље услове на нивоу Црне Горе. Министарство просвјете ради то на свој начин, али и ми смо, као Министарство спорта и младих, надлежи и хоћемо да добринесемо да се наша дјеца баве спортом и да развијају друге вјештине у оквиру своји установа – истакао је Шћекић.

На својеврсном часу историје у Зеленици поред потпредсједника Владе и министра спорта и младих Драгослава Шћекића, присуствовали су и његов савјетник Милан Јанчић, затим представници Општине Херцег Нови на челу са потпредсједником Мирком Мустуром као и братаница Илије Кишића, Зоја Терзић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here