СИНДИКАТ ПРОСВЈЕТЕ ЗА ЧАСОВЕ ОД 30 МИНУТА

Синдикат просвјете Црне Горе апеловао је на Министарство здравља и Министарство просвјете, науке, културе и спорта да сагледају све околности и размисле да ли је сврсисходно продужавати час на 45 минута на самом крају школске године, или то треба урадити од почетка наредне.

Како пише у саопштењу које потписује предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић, просвјетни радници су увијек поштовали савјете стручних лица, а посебно препоруке Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе у случају корона пандемије.

Кажу да је Синдикат просвјете у свакодневном контакту са наставницима, који су у претходне двије године поднијели велики терет, како би ученицима пренијели знање на што квалитетнији начин.

-Мишљења смо да док год треба носити маске у школама, час траје 30 минута. Такође, ако се укине мјера ношења маски у затвореном, треба размотрити чињеницу да ли је пред крај наставе за 9. разред основне и 4. средњих школа дјелотворно промијенити трајање часа са 30 на 45 минута. Ученици су навикли на садашњу сатницу, те свако помјерање термина одржавања наставе захтијева извјесне адаптације и прилагођавања дјеце, поручују из Синдиката просвјете.

Не треба, кажу, заборавити да ће велике школе имати озбиљне потешкоће у организационом смислу, што ће утицати и на ученике и на наставнике.

-Родитељи ће, такође, имати проблема у организацији одвођења и довођења дјеце услед промјене сатнице. Подсјећамо да наставници, осим 30 минута рада на часу, имају и додатни рад, гдје шаљу ученицима материјал за увјежбавање пређеног градива. Радујемо се нормализацији наставе, али апелујемо на Министарство здравља и Министарство просвјете, науке, културе и спорта да сагледају све наведене околности и размисле о продужавању часа на 45 минута од 1. маја, при самом крају текуће школске године, пише у саопштењу.

Просвјетни радници су, како наводе, изнијели многе реформе, промјене и пројекте, а дали су и велики допринос стабилизацији наставе у условима пандемије.

-Како год било, просвјетни радници ће одговорити изазовима и наредним задацима, а све у циљу што квалитетнијег преношења знања на младе нараштаје, закључује се у саопштењу Синдиката просвјете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here