СИНДИКАТ МЕДИЈА: НОВА МЈЕРА ОГРАНИЧАВА РАД НОВИНАРА

97

Поводом најновијих мјера за спречавање ширења коронавируса, а које могу имати утицај на новинарски рад, саопштењем за јавност огласио се Синдикат медија

Они позивају Министарство здравља и Владу да одустану од нове мјере по којој запослени, приликом њиховог кретања између општина или у периоду од 21 сат увече до 5 ујутру, морају полицији да, осим потврде коју издаје послодавац, приложе и копију уговора о раду или рјешење о заснивању радног односа.

-Сматрамо да је ова мјера бесмислена јер ће ограничити и спријечити рад многих новинара/ки и медијских радника у Црној Гори који немају ријешен радни статус, а све то јер је држава омогућила да их поједини послодавци ангажују „на црно“ без посљедица. По истраживањима Синдиката медија, посљедњих година тај број достиже и 15% од укупног броја запослених у медијима. Такође, статус „freelance“ новинара, фоторепортера и сниматеља није регулисан уговорима о раду, односно никако није регулисан. Наше колегинице и колеге који раде за стране новинске куће, због ове мјере, такође неће моћи да обављају своје професионалне задатке, наводе у саопштењу.

Синдикат медија истовремено протестује због јучерашње одлуке Владе и надлежних министарстава да јавност о новим мјерама против коронавируса обавијести путем конференције за новинаре, без новинара, фоторепортера и сниматеља.

-Надлежни су тако избјегли одговоре на бројна отворена питања, а грађани су остали ускраћени за пуне информације и појашњења нових мјера. Такође, то је потпуно супротно од декларативних најава нове Владе о пуној транспарентности њеног рада. Истовремено, Синдикат медија упозорава да се у посљедње вријеме новинари, фоторепортери и сниматељи све чешће не позивају на догађаје, а дешава се и да када се позову, без објашњења им буде забрањено фотографисање, што се десило прије неколико дана приликом доласка другог контигента руских вакцина из Србије на подгорички аеродром. Ако је обећала пуну транспарентност, нова Влада то мора доказати и дјелима, а не само ријечима, истичу у саопштењу из Синдиката медија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here