СИНДИКАТ МЕДИЈА:НАКОН 17 ГОДИНА ДА СЕ РАСВИЈЕТЛИ СЛУЧАЈ УБИСТВА ДУШКА ЈОВАНОВИЋА

Поводом 17 година од убиства директора и главног и одговорног уредника листа ,,Дан” Душка Јовановића, Главни одбор Синдиката медија Црне Горе објавио је саопштење:

– Убиство директора и главног и одговорног уредника листа „Дан” Душка Јовановића тамна је мрља на образу државе Црне Горе и надлежних институција, које ни након 17 године нису успјеле да у потпуности расвијетле најтежи злочин у историји црногорског новинарства. Налогодавци и извршиоци убиства Јовановића и даље остају непознати, а све је слабија нада да ће икада бити и откривени. И поред бројних пропуста, које су признали и сами надлежни, није било ни професионалних санкција за оне који су заказали у истрази случаја који, једноставно, није смио остати неријешен због његове тежине и бруталности. Иако је и стара власт тврдила, а и нова тврди, да постоји политичка воља да се случај расвијетли, проток времена не даје за право да се може очекивати тако нешто, саопштили су из Синдиката медија Црне Горе.

Позивају Врховно државно тужилаштво и нови менаџмент Управе полиције да овај случај поново ставе у врх приоритета у свом раду, односно, да раде на откривању налогодаваца и убица као да се злочин десио јуче.

-Посебно је важно да се до краја испитају сазнања која је, како је прошле године саопштила сестра убијеног Јовановића, Данијела Павићевић, изнио бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић – да полиција зна ко је био у ауту из ког је пуцано на Јовановића али да нема материјалне доказе. Такође, потребно је до краја и независно испитати ко је све направио пропусте који су довели до нерјешавања злочина, а што је прошле године саопштио и тадашњи министар правде Зоран Пажин. Сматрамо и да би било дјелотворно да нова Влада ангажује страног експерта који би сагледао шта је све урађено у истрази убиства. То је још прије 3 године предложила Kомисија за истраге напада на новинаре али и поред обећања бивше Владе, то није учињено.

Јасно је да док не буде у потпуности ријешено убиство Јовановића, слобода медија у Црној Гори никад неће бити достигнута у цјелини нити ће правда бити  задовољена, а упитно је и да ли држава која има тежак баласт неријешеног убиства новинара може уопште да се нада да ће у скорој будућности бити примљена у европску заједницу демократских друштава, поручили су из Главног одбора Синдиката медија Црне Горе.  

фото: Синидикат медија Црне Горе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here