СДТ ДОНИЈЕЛО НАРЕДБУ О СПРОВОЂЕЊУ ИСТРАГЕ ПРОТИВ БРКОВИЋА И ПОПОВИЋА

150

Специјално државно тужилаштво донијело наредбу о спровођењу истраге против бизнисмена Драгана Брковића, власника компаније Вектра, његових синова Бориса и Бојана, и Милића Поповића због кривичног дјела злоупотреба овлашћења у привреди и прање новца, саопштила је специјална тужитељка Лидија Вукчевић на заједничкој конференцији за медије СДТ-а и Управе полиције.

Вукчевић је навела да је Специјално државно тужилаштво 1. септембра, Наредбом о спровођењу истраге, покренуло кривични поступак против четири особе (Б.Д, Б.Б, Б.Б и П.М) због основане сумње да су извршили кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди. Од ова четири лица, три  (Б.Д, Б.Б и Б.Б) се сумњиче да су учинили и кривично дјело прање новца.

– Из прикупљених доказа произилази основана сумња да су у току 2018. и 2019. године у Херцег Новом и Подгорици окривљени, као одговорна лица у привредном друштву Вектра Бока и Вектра Инвестментс у намјери прибављања противправне имовинске користи за другога средства којима је располагало привредно друштво Вектра Бока користили противно њиховој намјени и грубо повриједили овлашћења у погледу управљања, располагања и коришћење имовине тог привредног друштва. На тај начин су на његову штету, као и на штету повјерилаца, прибавили другим правним лицима и себи вишемилионску имовинску корист – рекла је Вукчевић.

Такође, како је додала, постоји основана сумња да су Б.Д. Б.Б и Б.Б. у истом период вршили пренос новца више милиона еура, који потиче из криминалне дјелатности и користили га стављајући га у легалне токове “а све у намјери да прикрију и лажно прикажу поријекло новца”.

Брковићи и Поповић су, како је саопштено, осумњичени да су тој компанији причинили вишемилионску штету, а себи прибавили незакониту имовину.

Имовинско стање Брковића и Поповића утврдиће се финансијском истрагом коју је, како је саопштено, покренуо СДТ.

Стручна сарадница у СДТ-у Јованка Крунић саопштила је да је од јануара до 1. септембра 2021. године СДТ донијело 19 наредби о спровођењу истраге и једну наредбу о проширењу истраге против 131 физичког и 18 правних лица.

Извор: ПР Центар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here