Сценски колаж о нобеловцу „Све моје је из Босне“ у Кући Ива Андрића

Сценски колаж „Све моје је из Босне“ биће уприличен у башти Kуће нобеловца Ива Андрића, сриједа, 7. јуна у 20 часова. Назив је инспирисан чувеном изјавом нобеловца која садржи суштину његове животне и умјетничке опсесије, прецизније, једну врсту његовог књижевног манифеста.

Акадамески глумац Матеј Башкарад, уз инсерте из документарно-играних филмова насталих у музејској продукцији („Стазе, лица, предјели“ – „Иво Андрић-лично, особно и персонално“), у различитим сценским костимима интерпретира фрагменте књижевних дјела које је Иво Андрић посветио Босни и градовима у којима се формирао као умјетник: Травник, Вишеград, Сарајево. Ријеч је о дјелима „Травничка хроника“, „Стазе“, „Један поглед на Сарајево“ и „Чаша“.

Овај сценски колаж производ је сарадње два важна ентитета која су обиљежила живот писца и нобеловца, Завичајног музеја Травник и Kуће нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом.

У оквиру исте културне размјене, биће отворена изложба под називом „Рођен у Травнику, надлежан у Сарајеву, одрастао у Вишеграду“, коју потписују Енес Шкрго, музејски кустос и Алмир Халиловић, музејски документариста. Ово је уједно и наставак изложбе фотографија „Стазе, лица, предјели“ из 2011. године, настале као резултат истоименог „фотосафарија” у Травнику, Вишеграду и Сарајеву. Овом изложбом аутори настоје да прошире увид у Травник, Вишеград и Сарајево у којима је Андрић формиран као човјек и као писац, три града из којих је одлазио и којима се враћао, у животу и у књижевности. Отварање изложба је планирано сутра (сриједа) за 20 часова након чега ће усљедити извођење сценског колажа. Изложбу ће отворити директорица музеја у Травнику, Фатима Маслић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here