Састанак локалних и Националне туристичке организације ЦГ

Први у низу састанака у овој години, представника локалних туристичких организација и Националне туристичке организације Црне Горе, одржан је јуче у хотелу “Sport In” на Цетињу.

У име домаћина присутнима се обратио директор Туристичке организације Престонице Цетиње Никола Јаблан, истакавши значај организовања састанка и указујући на потенцијалну сарадњу и заједничко превазилажење проблема, саопштено је из НТО ЦГ.

Савјетник директорице Националне туристичке организације Црне Горе, Амел Дедеић, подсјетио је на континуирану подршку коју Национална туристичка организација Црне Горе пружа локалним туристичким организацијама, посебно у мање развијеним општинама са скромнијим буџетом.

Главне теме састанка односиле су се на излетничку и боравишну таксу, као и сузбијање сиве економије, а било је ријечи и о различитим пројектима и активностима на којима ће локалне туристичке организације сарађивати током ове године. У наредном периоду акценат би требао бити на развијању вјерског и спортског туризма, камповања и камповалишта, пјешачких и бициклистичких стаза, за који је констатовано да Црна Гора има велики потенцијал.

На састанку су представљени појединачни планови, али и констатовани проблеми који годинама уназад отежавају рад туристичким организацијама и локалној привреди, а првенствено се тичу инфраструктуре, дивљих депонија, нерегистрованог смјештаја, пријаве боравка и наплате боравишне и излетничке таксе и чланског доприноса као основних прихода туристичких организација.

Закључено је да обавеза свих туристичких организација, поред својих законских надлежности, треба бити иницијатива према надлежним институцијама у циљу превазилажења наведених проблема.

Састанку који је организовала Туристичка организација Престонице Цетиње присуствовали су директори и њихови сарадници,  туристичких организација Бара, Котора, Тивта, Херцег Новог, Будве, Подгорице, Зете, Тузи, Даниловграда, Никшића, Мојковца, Колашина, Рожаја, Жабљака, Андријевице, Пљеваља и Шавника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here