САРАДЊА ГРАЂАНА И ПОЛИЦИЈЕ МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА ЦБ ХН

Некада популарни пројекат „Полицајац у заједници“ поново је актуелизован у Херцег Новом. Сарадња грађана са полицијом је у обостраном интересу, а модел рада по рејонима је другачији него раније.

ВД замјеник командира Центра безбједности Херцег Нови, Слободан Ђокић, истиче да је сарадња са грађанима у врху приоритета у раду полиције, и да у том смислу никада није било прекида нити застоја у било ком сегменту, па ни када је ријеч о пројекту рада контакт полицајаца.

-То је било актуелизовано у периоду од 2007. до 2012. године када је и Херцег Нови учествовао у пилот пројекту “Полиција у заједници” у оквиру кога је неколико контакт полицајаца било ангажовано на неколико сектора у Херцег Новом. Тада је било пет контакт полицајаца којима је био задатак да што више раде са грађанима, и да ту сарадњу подигнемо на већи ниво. То је настављено, по неким другим линијама рада – приликом рада Интервентне јединице, саобраћајних патрола, вођа безбједносних сектора који свакодневно обилазе град, разговарају са грађанима , са представницима локалне самоуправе, са људима који живе и раде у Херцег Новом, а све у циљу повећања безбједености грађана и њихове имовине у Херцег Новом.

Сада је модел рада мало измијењен, тако да имају сталне, повремене и сезонске позорничке рејоне.

-У принципу сви ми радимо са грађанима и трудимо се да им будемо на услузи, тако да имамо тренутно на располагању овај дио службеника вођа сектора који су највише укључени у сарадњу са грађанима, предсједницима мјесних заједница, савјетом мјесних заједница и другим органима локалне самоуправе, гдје свакодневно радимо и пружамо им неопходну подршку и заштиту. У зависности од нашег дјелокруга рада у последње вријеме смо актуелизовали и позорничку дјелатност, јер то људи воле да виде у граду.
Ми смо то и прије имали, а сад смо поново актуелизовали, тако да имамо сталне позорничке рејоне, повремене и сезонске. Све зависи од тога колико можемо тога дана да ангажујемо људи да би могли одређене послове да одрадимо. Стални рејон би био нон- стоп покривен континуирано 24 сата у три смјене, међутим тренутно немамо топлико службеника, па сад идемо на повремени рад позорничке дјелатности на одређеним мјестима у одређено вријеме, попут центра града, шеталишта, центра Игала, у Бијелој гдје има највише објеката интересантних за нашу службу и иначе гдје се креће већи број грађана. Наравно, љети добијемо и испомоћ, тако да сезонски имамо још службеника полиције које распоредимо, на примјер, у Баошићу или у Бијелој, што даје веома добре резултате јер грађани воле да виде полицију, воле да им се обрате, закључио је Ђокић.

И вођа безбједносног сектора Балша Вемић, који је као контакт полицајац радио у Игалу, истиче да је ријеч о веома добром пројекту.

-Пројекат „Полицајац у заједници“ у Херцег Новом је почео у децембру 2007. године, гдје смо ми у ЦБ ХН имали пет контакт рејона, од којих је један био Игало, који сам ја покривао као контакт полицајац. Од када је почео тај пројекат грађани су нам претежно пријављивали комуналне проблеме попут кварова и буке у зградама, или непрописног паркирања и прегласне музике у граду. Ми смо све то радили до 2014. године када смо, због недостатка службеника, морали да се прераспоредимо на друге послове, тако да је сав тај дио посла који смо ми обављали као контакт полицајци преузела Комунална полиција, у чијој је то иначе надлежности.
У суштини то је много добар пројекат и добар рад полиције, јер ми смо у рејону који смо покривали били дужни да знамо сваког грађанина, и да сваки грађанин тебе познаје. Ми смо обилазили све зграде, све куће и остављали визит карте са бројевима телефона да грађанин може да нас позове у свако доба дана да се нешто пожали, пријави и потражи савјет. Обраћали су нам се људи који су имали проблема а нису били упознати шта је било са њиховим предметом, ми би отишли код колега, одрадили то и они би добили повратну информацију, тако да су грађани били сасвим задовољни. И сада се претежно све опет своди на исте примједбе: прегласна музика, бука и сличне комуналне проблеме које људи пријављују и нама, а вјероватно и Комуналној полицији. Када је почео тај пројекат ми смо радили на превенцији да би грађани стекли веће повјерење према полицији, што је веома добро одрађено. Ми смо као контакт полицајци имали добру сарадњу са Општином ХН, са локалним властима, тако да, било гдје да смо се обратили они су нам излазили у сусрет, рјешавано је доста проблема и грађани су били задовољни, поручио је Вемић.

Његов колега Томица Ковачевић објашњава да је ријеч о проактивном дјеловању полиције у сарадњи са директорима школа, представницима мјесних заједница, локалне управе и разних служби.

-Имамо реактивно и проактивно дјеловање полиције. Раније је био позорник који је био присутан у рејону и он је углавном поступао по пријавама, излазио на лице мјеста и рјешавао проблем. Међутим, сада је пројекат тако осмишљен да је полиција у сарадњи са грађанима, у свакодневном контакту; ви се упознате, на примјер, са власником радње, са радником и у разговору са њима сазнајете о разним проблемима. На тај начин се, кроз прављење планских активности, смањује стопа криминалитета, јер полиција сада дјелује проактивно. На примјер, имамо непрописно паркирање у близини школа, јер су људи највише осјетљиви на дјецу, а имамо школе које су у близини пута. Ту је потребно да полиција у вријеме доласка дјеце поставља патроле како би регулисала саобраћај док дјеца уђу и изађу из школе. То ради Саобраћајна полиција, а контакт полицајац присутан је у дворишту за вријеме одмора, у сарадњи са директором школе. Ту се обраћа пажња ко се ту налази, да ли долазе дјеца са стране, да ли има неких проблема и слично.

Такође, имамо сарадњу са представницима мјесних заједница, са којима разматрамо разне проблеме, а обраћамо пажњу и на категорију рањивих лица. Имате понеко дијете без надзора; не може дјете старости од десетак година да буде на улици касно увече, што је пропуст родитеља и ту ступамо у контакт са социјалном службом. Обилазимо и мјеста гдје чешће долази до ремећења јавног реда и мира, повремено обилазимо неке локале гдје се окупља већи број гостију, ту пошаљемо патролу и, у сарадњи са командиром и старјешинама, постављамо интервентну јединицу итд. Реагујемо углавном из области јавног реда и мира и кривичних дјела, али ово је доста мирно мјесто тако да немамо неких већих проблема, поручио је Ковачевић.

У Центру безбједности Херцег Нови сматрају да на овакав начин грађанима могу да пруже већу безбједност, истичући да је сарадња са полицијом у њиховом најбољем интересу, док полицији умногоме олакшава посао.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here