Санирањем техничких губитака на мрежи до сигурнијег водоснабдијевања

зграда Водовода

Предузеће Водовод и канализација Херцег Нови је поред редовних, током претходна два мјесеца појачало и активности на проналажењу губитака воде на водоводној мрежи, који су годинама екстремно велики.

Како наводе из овог предузећа већина активности је усмјерена према ривијери гдје су и губици на мрежи највећи, али се не запоставља ниједан дио града.

-Јачањем људских и технничких ресурса Службе за откривање губитака на мрежи, покренута је велика акција која је резултирала откривањем великог броја до сад непознатих кварова на мрежи. Увођењем друге смјене у јединици за одржавање водоводне и канализационе мреже омогућено је и да се откривени кварови одмах санирају и поправљају. Све ове активности су довеле до рекордне минималне потрошње воде на ривијери, што се очитава на резервоару „Змијице“ од свега 79 l/sek. Досадашња мјерења потрошње на истом резервоару у претходне три године (2020 – 104 l/sek; 2021 – 103 l/sek; 2022 – 93 l/sek и 2023 – 79 l/sek) показују да се у свега два мјесеца поправком нађених кварова потрошња смањила, наводе из Водовода и канализације.

Ускоро се очекује и санација још неколико пронађених великих кварова у Бијелој и Кумбору, гдје ће се промијенити стотине метара цијеви и за шта се очекује испорука потребног материјала, у циљу додатно смањених губитака.

-Послије првомајских празника акција ће бити појачана додатном кампањом гдје ће нам техничку подршку пружити и колеге из Котора и Тивта, те је за очекивати санација већег броја кварова. Уз велику ангажованост и залагање свих запослених, све наведене активности ће омогућити боље коришћење   водених ресурса којима располажемо, а борба са санирањем губитака као и развој водоводне и канализационе мреже ће бити наш приоритет у даљњем периоду, закључују из Водововда и канализације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here