Из Манастира Савина послате молитвене поруке љубави и мира народу са Косова и Метохије

Братство Манастира Савина и свештенство Архијерејског намјесништва Херцегновског служили су Молебан Пресветој Богородици, пред иконом Чудотворне Мајке Божије Савинске у Манастиру Савина, као молитвену подршку Новљана народу са Косова и Метохије. 

У присуству великог броја вјерника, игуман Манастира Савина Макарије, свештеници Архијерејског намјесништва су пред светињом Чудотворном иконом Савинске Богородице, читали Aкатист Мајци Божијој и молитве за невољне, мученички народ на Косову и Метохију, православне вјернике…

Читањем Акатиста и Чудотворне молитве Богородици поручили су – Радуј се и заклони нас од свакога зла, Пречиста својим Омофором.

Молебану је поред представника Општине, присуствовао конзул Републике Србије Мићо Роговић.

Архијерејски намјесник Херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић се обратио сабраном народу у чијем срцу носе дубоко саосјећање са страдалним Србима на Косову и Метохији ријечима молитвене подршке:

-Косово и Метохија је света Божија земља, које је насељено толиким светињама, светим Божијим људима…Како рече наш светјејши патријарх Порфирије ових дана – ударило је зло на српски народ, па се отварају ране, невоље на све стране било у Београду било на Косову и Метохији, јер тамо гдје су највеће светиње нечастива сила најжешће удара. Управо смо свједоци ових дана, да се мука надвила над нашим народом на КиМ и управо нас је то и сабрало да данас будемо у овој светињи, да се Богу помолимо. Јер, колико били моћни снажни, наша сила је слабашна. Наша сила је у Господу, а не у нашој снази. Управо док гледамо шта се дешава са народом на КиМ свако од нас има потребу да учини нешто да помогне некоме од тих људи, који тамо страдају, поручио је архијерејски намјесник.

Протојереј ставрофор Обрен Јовановић обраћајући се народу сабраном на Молебану, казао је да смо физички удаљени од КиМ, али нисмо молитвено:

– Нема љепшега начина да будемо са нашом браћом, која страдају да се Богу помолимо.Јер додирна тачка православних Хришћана ма гдје живјели на овој планети, је сами Бог, Мајка Божија и они који су Богу угодили. Када ми ову молитву упућујемо Господу и Мајци Божијој са вапајем да помогне нашем народу, да помогне свим народима на овој Земљи, ми ту молитву упућујемо Богу,а само Он зна на какав ће је начин послати до срца онима којима смо упутили.

Управо ми вечерас, из Херцег Новог из древне светиње Савинске, шаљемо нашој браћи на Косову и Метохији најљепше поздраве и молитве – Да смо заједно са њима у молитви, да смо заједно у Господу , а то је оно што је најважније јер Господ и наша вјера, наша Црква Божија је нас и одржала кроз све ове вијекове. Све војске и непријатељи који су ударали на наш народ и цркву, наше светиње, домове, они су били бројнији и моћнији у свакоме смислу…Али наша сила није у снази него је наша сила  у Господу. И сила Божија се у немоћи пројављује. Црква Божија нам кроз историју постојања показује да су Хришшћани најјачи и најмоћнији када их угњетавају, прогоне, муче…

Зато смо се ми овдје ноћас сабрали да би се Богу помолили да Господ да снаге, нашем народу доље. Вјерујем и сигурно знам а и ви претпостављам да мислите да су то најбољи у нашем народу управо косовскометохијски Срби.

Зато их је Бог кроз вијекове изабрао да свједоче, да буду светионици наше вјере…Замислите како једно српско дијете на Косову и Метохији ноћас мисли како ће ујутро да устане, какве се мисли мајци и оцу роје…Али зато ми управо  упућујемо ове молитвене вапаје, јер је то једино право, истинско…

Нема веће помоћи него када клекнемо пред светињом Божијом и када се молимо за наше ближње, када полажемо наде у Господа и хиљаде светитеља  нашега и свехришћанскога рода… Хришћанска наша вјера нас учи нади, јер наш Господ је васкрсао, побиједио смрт и дао нам је нову реалност живота. И колико год вам је тешко, наше молитве морају да буду усмјерене према Господу, са вјером и надом – да знамо да све оно што нам се збива, да није случајно. Није Господ узалуд попустио муку на народ на Косову и Метохији и несрећне догађаје у Београду. Нека се секта појавила у нашем граду, гдје се неке сатанистичке сеансе воде, и у томе су дјеца 12 до 13 година. Видите како нас Господ опомиње, објашњава ово вјечно еухаристијско питање, отац Обрен Јовановић, дајући уједно и  одговор на често питање питање вјерника данас, како да помогне народу на КиМ:

-Нека свако учини од нас, оно што може. Како нас уче свети оци и Црква Божија, управо да промијенимо себе, да очистимо од гријеха од слабости. Нико није без гријеха…Јер нема другог пута од покајања, исповијести, од приласка светињи Божијој. А када се један човјек каје, Оци кажу и Црква Божија радује се читаво небо. И ето помоћи, нашој браћи на КиМ.

Зато они који се ноћас тамо Богу моле, њихове молитве су много ближе Богу него ове наше, јер су на првом бранику вјере, то су прави нису то безгрешни али их је Господ изабрао да они буду исповиједници, чувари вјере Светосавља и СветоЛазаревског православља и оно зашто су наши мученици страдали и праоци живјели и они косовски божури што су се раширили и у њима је крв косовских јунака. Нека Бог услиши молитве наше да се покајемо и да мислимо на нашу браћу, која су боља од нас. У суштини ова наша молитва није за њих, јер њих ће Господ да сачува и оне светиње које их чувају вијековима, него да би се ми исправили и личили на њих ма гдје живили…Зато ће њима Господ дати снаге даће Бог љубави, а даће Бог и онима који чине зло да се и они покају, јер зло, како су говорили сви наши архијереји, добро донијети неће…

Нека Мајка Божија и Савинска Чудотворна икона увијек буде са нама, да браћу спомињемо и кроз то чувамо себе, да своју вјеру исповиједамо, ма гдје били, ма шта радили.

Шаљемо своје срце браћи са КиМ, шаљемо им љубав, искрене молитве, а тражимо и од њих да се моле за нас. Свима њима да Господ да снаге, љубави, мира а нама да увијек будемо у једном Господу нашем, поручио је херцегновски архијерејски намјесник Обрен Јовановић.

Након бесједе вјерници су приступили помазању из кандила Чудотворне иконе за здравље, дијељена је нафора и у реду су стрпљиво чекали да се поклоне Икони Богородици Савинској.

Иначе, пред иконом Богородици Савинској, се служи и чита Акатист Mајци Божијој, сваког петка у Манастиру Савина.

Нека Мајка Божија и Савинска Чудотворна икона увијек буде са нама, да браћу спомињемо и кроз то чувамо себе, да своју вјеру исповиједамо, ма гдје били и ма шта радили!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here